Efter många om och men kommer Tommie Hansson att coacha Sundsvall Dragons i kväll. Foto: Bildbyrån

Efter lönebråket – Hansson coachar Dragons

Uppdaterad
Publicerad

Att coacha eller att inte coacha. Det var frågan för Sundsvall Dragons coach Tommie Hansson efter att han inte fått lön. Men nu ger han beskedet att han coachar mot Umeå i kväll. ”Jag har fått januarilönen så det är okej så länge”, säger han till Sundsvalls Tidning.

Vid 14-tiden var Hanssons besked det omvända.

– Jag har ringt, men inte fått något svar. Nu har jag skickat ett meddelande till klubben. Kommer det inte in pengar på mitt konto coachar jag inte i kväll eller på söndag, sade han till Sundsvalls Tidning.

Enligt klubbens ordförande Anders Öhrn har det skett ett missförstånd.

– I måndags frågade han om när lönen skulle komma och fick till svar att han har den på sitt konto på fredag. Klockan 14 fick vi ett SMS att han inte skulle coacha i kväll om han ej hade lönen. En halvtimme senare fick han ett SMS om att han hade lönen men då hade han redan gått till tidningen, säger Öhrn till SVT Sport.

Bara en del i klubbens ekonomiska kymmer

Men löneturen med Hansson är bara en del av den senaste tidens ekonomiska bekymmer i Sundsvall Dragons. Öhrn försäkrar dock att det nu går åt rätt håll för klubben.

– Alla skulder till skattemyndigheten är betalda. Vi har betalat 1,2 miljoner kronor i skulder, säger han och fortsätter:

– Nu tittar vi på resterande del av det här året och våra övriga skulder och där ser vi att vi ligger i nivå med vad vi har planerat.

Hur mycket skulder har ni kvar?

– Jag sitter inte på några siffror här.

Kraftig minskning av omsättningen

Enligt Sundsvalls Tidning har klubben skulder från åtta fordringsägare på ett sammanlagt belopp över 500 000 kr. Det är dessa som Öhrn menar att man har kontroll på och en plan för att betala av.

Anledningen till att klubben hamnat i den ekonomiskt trängda situationen är att omsättningen minskat snabbare än kostnaderna.

– Det är inte för höga löner. Vi har dragit ner oerhört mycket i administration och fasta kostnader för att över huvud taget klara av situationen. För 5–7 år sen gick vi runt på 12 miljoner kronor. Nu är omsättningen nere på 8 miljoner.

Så med andra ord har kostnaderna legat kvar medan omsättningen minskat?

– Nja, de har inte legat kvar, men inte minskat i lika hög grad som omsättningen.

SVT Sport har sökt Tommie Hansson för en kommentar.

Fjärdeplacerade Dragons match mot jumbon Umeå startar klockan 19.04 i kväll.

Hallproblem och obetalda domaravgifter

Enligt Basketförbundets generalsekreterare Lena Wallin-Kantzy är ett av basketens problem hallarna.

– Det måste finnas arenor att spela i där du kan skapa dig intäkter. Vi har ju Norrköping och Luleå där hallarna är publikvänliga och du kan ha arrangemang med sponsorer, säger hon och fortsätter:

– Men om vi tar i Stockholm till exempel så finns det ju inte. Globen är för stort och för riskfyllt att gå in i. Vi har inga arenor med 3000–4000 i publikkapacitet och någon restaurang. Det är i varje fall en del av förklaringen.

Dragons fick i förra veckan Fiba-licenserna indragna för sina utlandsstjärnor på grund av obetalda domaravgifter. Fryshuset, i damernas liga, fick i går poängavdrag för samma företeelse.

– Vi har tävlingsbestämmelser och vi måste vara konsekventa där, men jag skulle inte dra slutsatsen att Fryshuset har ekonomiska problem på grund av detta. Det kan vara en administrativ miss, säger Wallin-Kantzy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.