Deppiga svenska spelare efter matchen mot Litauen. Foto: Bildbyrån

Experten: ”Behöver en utomjordisk prestation från Eldebrink”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige föll mot Litauen och är ute ur basket-EM. Det står klart efter att Ungern besegrade Spanien. Nu menar SVT:s expert, Serkan Inan, att man inte tog till vara på chanserna som hade kunnat ge en seger. – Det största problemet var att de inte utnyttjade lägena maximalt, säger han.

Sverige hade ett gyllene läge att ta sig vidare i basket-EM om det hade blivit seger mot Litauen. Men svenskorna föll med 68–70 och fick förlita sig på andra resultat. Nu står det dock klart att de är ute ur EM. Sverige hängde som bekant inte med i slutet på den andra perioden och i inledningen på den tredje.

– Samtidigt tycker jag att Sverige imponerar mot slutet, det visar vinnarmentalitet och vilja, säger Inan till SVT Sport.

Basket-EM damer

Varför krävs det underläge för att visa det?

– Det kan man självklart ifrågastätta, men mot Slovakien var det tvärtom. Det handlar om tillfälligheter också, Litauen skjuter bra och Sverige dåligt.

Det är den enkla förklaringen?

 – Ja det är det, men Sverige behöver mycket produktion från sina fixstjärnor, Frida Eldebrink kommer inte upp i sin topp och vi behöver en utomjordisk prestation från henne och Loucie Halvarsson. Elin Eldebrink gör inte ens en poäng.

Har vi ställt för höga krav?

– Det är det som krävs, det är de som ska lyfta Sverige. Våra fixstjärnor ska gå bra, speciellt under en EM-turnering.

Slut på turnerigen

Fixstjärnorna har underpresterat men det finns bänkspelare som klivit fram och presterat.

– Otroligt kul att både Josefin Vesterberg och Stefanie Yderström spelar så bra. Det behövs att även de levererar i en lång EM-turnering.

En turnering som däremot har fått ett slut, efter matchen mot Spanien på måndag får Sverige packa sina väskor och vända hemåt.

Har Sverige underpresterat?

Ja, men samtidigt är det så här, det är små saker som avgör i slutändan.

Men SVT Sports expert Serkan Inan menar att Sverige delvis gjorde en bra match.

– Matchen började egentligen som jag väntade, Sverige och Litauen spelade som de ville. Speciellt Sverige som kom med snabba uppspel och hade ett bra tempo, säger han.

Inför matchen var det frågan om hur svenskorna skulle tackla de stora spelarna i Litauen.

– De klarade verkligen av returtagningen som jag trodde att de skulle ha problem med, sen lyckades de får bort deras storstjärna på ett bra sätt. Men det öppnar upp för deras trepoängsskyttar och det är de som gör att det lyckas gå ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basket-EM damer

Mer i ämnet