Francois Gomez. Foto: Svenska Basketbollförbundet

Fransman tar över basketlandslaget

Uppdaterad
Publicerad

Han har varit en framgångsrik baskettränare i Frankrike. Nu ska Francois Gomez lyfta det svenska damlandslaget. Bakom värvningen står en av landslagets viktigaste spelare, Frida Eldebrink.

56-årige Gomez kommer närmast från franska klubben Tarbes, som han vann franska damligan med 2010. Han har landslagserfarenhet från Frankrikes juniorlandslag, som han förde till silver- respektive bronsmedalj på U18-EM 2002 respektive 2005.

– Vi har så lite tid ihop, så jag kommer att ta snabbaste vägen mot resultat. Jag kommer inte ta tvinga in någon egen filosofi. Sverige har en stark baskettradition på damsidan, och jag kommer att ta det bästa ur den, säger Gomez.

– Men fransk basket utgår från en stark defensiv, och en kontrollerad offensiv.

Kravet: EM 2019

Gomez ersätter Francisco Pinto, som klev upp från rollen som assisterande förbundskapten när Jurgita Kausaite sparkades förra våren. Han får nu uppdraget att ta Sverige till EM 2019 – ett givet mål utsatt av förbundet.

– Vi har ett starkt lag med mycket potential. Under kvalet till EM 2017 var Sverige inne i en generationsväxling. Under Eldebrinksystrarna och Louice Halvarsson, har den yngre generationen nu blivit varmare i kläderna, säger Gomez.

Frida bakom värvningen

Två av landslagets mest betydande spelare, Frida och Elin Eldebrink, har tidigare haft Gomez när de spelade i Tarbes. Och det var just Frida som knöt den första kontakten med coachen.

– Vi pratade om svensk basket, och hon frågade mig om jag kunde tänka mig att bli förbundskapten, säger Gomez.

–  Det känns jättekul och inspirerande med François som ny förbundskapten. Jag tror detta är ett beslut som kan ta oss till nästa nivå, säger lagkapten Elin Eldebrink.

Pinto fortsätter som assisterande

Fransisco Pinto blir kvar som i laget, och tar klivet ner som assisterande igen.

– Med spelarna vi har och ligorna de tävlar i, så tror det är bra att ha en äldre, mer rutinerad tränare. Och att jag får möjlighet att gå bakom en sådan tränare ska bli jättspännande. Jag kan lära mig hur mycket som helst, säger Pinto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.