Jens Tillman stämmer Luelå basket och kräver att avskedandet ogiltigförklaras. Foto: Bildbyrån

Fick sparken – nu stämmer han Luleå basket

Uppdaterad
Publicerad

Jens Tillman sparkades från sitt jobb som tränare för Luleå basket efter en misstänkt drograttfylla. Förra veckan friades han, och väljer nu att stämma klubben. ”Avskedandet var inte rätt”, säger han till SVT Norrbotten.

Den 29 maj sparkade Luleå basket guldtränaren Jens Tillman med omedelbar verkan. Detta efter att han stoppats i en poliskontroll misstänkt för drograttfylla.

Vid gripandet erkände Tillman att han tagit droger, och att berättade i media att han självmedicinerar amfetamin mot något han själv tror är ADHD.

– Jag vet inte varför jag gjorde det, men jag tyckte det kändes rätt att göra det, sa han till SVT Norrbotten då.

Förra veckan kom provsvaren, som friade Tilllman helt. Nu väljer guldtränaren att stämma Luleå basket.

Kräver ersättning

Stämningsansökan inkom till Luleå tingsrätt den 8 juli och i den kräver Tillman genom sid advokat Magnus Söderlind att avskedandet ogiltigförklaras.  Han kräver också att Luleå Basket ska betala ut lön – 42.255 kronor i månaden från juli till och med augusti och därefter 47.255 kronor från september till och med det att en huvudförhandling hålls.

– Det känns inte så bra. Det är något man inte vill göra, men det är något man tvingas göra om man inte hittar någon lösning, säger Jens Tillman till SVT Norrbotten.

Kan man säga att du vill ha tillbaka jobbet?

– Man kan säga att avskedandet inte var rätt. 

Luleå basket vill inte kommentera stämningen. 

– Jag har inte sett stämningsansökan, så jag kan inte kommentera den. För en timme sedan när jag kollade hade vi inte fått den, Luleå baskets orförande säger Britta Stoltz-Lundström till SVT Sport. 

Kan ni känna att ni tog ett förhastat beslut när ni spakrade Jens Tillman? 

– Det har inte kommit fram några omständigheter som förändrar det beslut vi fattade då, säger Stoltz-Lundström.

Trots att det visade sig att han inte kört drogpåverkad?

– Jag vill inte kommentera det eftersom det är ett personalärende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.