Södertäljes Davis Lejasmeiers under vårens SM-finalserie. Foto: Bildbyrån

Finalrepris direkt i basketpremiären: ”De är favoriter”

Uppdaterad
Publicerad

Det vankas stormöte direkt i herrarnas basketliga. Vårens finallag Södertälje och Norrköping möts i en het premiärmatch. ”De är favoriter att gå till final igen”, säger SVT Sports expert Serkan Inan om de båda lagen.

Södertälje Kings har varit den stora dominanten inom svensk herrbasket på senare år. De har tagit hem SM-titeln de senaste fyra åren, och vann i våras guld efter fyra raka vinster över Norrköping Dolphins.

Och när Kings nu gör säsongspremiär gör de det med att möta just vårens finalantagonist Norrköping, hemma i Täljehallen.

– Det blir en väldigt intressant match, att se vilket lag som är redo så här direkt från start. Men jag tror inte matchen kommer avgöra så mycket hur det går för lagen i slutet av säsongen, säger SVT Sports basketexpert Serkan Inan, som tror på en finalrepris 2017.

”De gör allt för lagets bästa”

– Självklart är båda lagen favoriter att gå till final ännu en gång. Och ser man till försäsongen så tycker jag faktiskt att Norrköping varit bättre. Jag tänker främst på hur det gick för Södertälje i Europaspelet. Men Tälje är alltid Tälje, så de är alltid favoriter.

Vad är det de har som gör dem till favoriter, menar du?

– Bara det hur de håller sig till sitt spel och att alla i laget, oavsett om man är stjärna eller ej, håller sig till sina roller och accepterar dem och gör allt för lagets bästa. Det tycker jag Vedran (Bosnic, tränare) lyckats bra med i alla år.

Så sent som i måndags gjorde Södertälje klart med ett fint tillskott, då de meddelade att landslagsguarden Thomas Massamba återvänder till sin moderklubb efter en lång proffskarriär i Europa.

– Det betyder otroligt mycket. Bara där gick de från att vara ett litet frågetecken, med tanke på vilka spelare de tappat från förra säsongen, till att bli guldkandidat sådär på direkten, säger Serkan Inan.

”Finns mycket talang i svensk basket”

Inan, som själv spelar med AIK Basket och siktar på att föra upp laget till Basketligan, är nyfiken på vad som kan komma underifrån den kommande säsongen.

– Jag tycker det finns väldigt mycket talang i svensk basket, av det jag sett under försäsongen. Det finns väldigt många unga spelare, vi snackar 16, 17 år, som jag skulle vilja se göra ett litet avtryck på basketkartan.

– Jag tror Sverige är på väg mot ett stort uppsving och de här unga spelarna ser jag mycket fram emot att se. Av det jag hört kommer många av dem få mycket förtroende, så det är viktigt hur de reagerar på det.

Fakta: Serkan Inan om...

...Thomas Massambas betydelse för Södertälje:

– Han tillhör väldigt mycket rutin och erfarenhet efter alla år i landslaget. Han är också på den positionen, point guard, där rutin är extra viktigt eftersom han styr spelet.

...Den främsta utmanaren till Södertälje och Norrköping:

– Kollar man på pappret så är det helt klart Luleå. De har alltid haft ett bra lag på pappret och jag har frågat mig när de kan vinna SM-guldet, men Tälje har stått i vägen mestadels.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.