Frida Eldebrink i samtal med förbundskapten Jurgita Kausaite under EM-kvalet mot Spanien. Foto: Bildbyrån

Frida Eldebrink: ”Kommer spela i WNBA till sommaren”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Eldebrink är en av Sveriges största basketstjärnor och satsar just nu på att ta hem Euroleague med sin ryska klubb Dynamo Kursk, men efter det är det världens bästa liga som gäller. ”Håller jag mig bara hel och frisk så kommer jag att testa och spela i WNBA till sommaren”, säger hon till SVT Sport. 

Sommarens basket-EM skulle bli en av höjdpunkterna i landslagsstjärnans karriär, men Sverige åkte ut redan i gruppspelet och gick miste om chansen att få kvala till OS i Rio, vilket var ett av landslagets stora mål.

Efter turneringen fick Frida Eldebrink två erbjudanden, som de allra flesta spelare bara kan drömma om. Både Minnesota och San Antonio i WNBA hörde av sig och ville att hon skulle komma över till USA och spela.

– De hörde av sig men jag var både besviken efter EM och inte så sugen på spel just då. Sen fyllde även min pappa 60-år, så jag prioriterade familjen istället. Men det är klart att nu vann ju Minnesota WNBA-titeln i år så lite surt är det ändå, säger hon och skrattar.

Vill utvecklas som spelare

Nu har hon har lagt EM-förlusten bakom sig och det är nya mål som gäller. Spel i världens bästa liga WNBA lockar för Frida, som vill ha nya utmaningar och utvecklas som spelare. 

– Planen är att spela i WNBA till sommaren. För jag bara vara hel och frisk så kommer jag att prova spela där. Det ska bli kul att se hur man står sig i konkurrensen.

Men innan dess ligger fokus på det svenska landslaget som ska försöka kvala till EM-slutspelet 2017 i Tjeckien. Det blev en tung förlust på hemmaplan mot Spanien i den första matchen.

– Det var verkligen tråkigt att vi inte fick till spelet bättre på hemmaplan i en fullsatt Täljehallen. Nu får vi istället satsa på att spöa Finland rejält i två matcher och sen helst slå Spanien på bortaplan.

Värvades till rysk toppklubb

Eldebrink rankar sin förra säsong med Besiktas i den turkiska ligan som den bästa i hennes karriär. Belöningen kom efter säsongen då hon skrev ett guldkantat och fett kontrakt med den ryska storklubben Dynamo Kursk.

– Lönen här i Ryssland är säkert två eller tre gånger högre än de europeiska klubbarna kan erbjuda, säger hon.

Baksidan är de långa resorna och tristessen som ofta följer med spel i Ryssland.

– Det är som natt och dag om jag jämför med till exempel Istanbul och Madrid, som jag spelade i tidigare. Där fanns det massor med gallerior för shopping, biografer och restauranger. Här handlar det mer om träning, hänga lite med lagkompisarna och sen träning igen. Det finns inte mycket annat att göra.

Har en ny roll 

Dynamo Kursk är en av de absolut bästa klubbarna i Europa och i laget finns massor med världsstjärnor. Här har inte Eldebrink den roll som hon vant sig vid de senaste säsongerna, då hon varit stjärnan i laget. Nu handlar det istället om att sätta upp lagkamraterna i bra lägen framför att avsluta själv.

– Här i Kursk spelar jag ren point guard och har mycket boll och ska se till att de andra gör poäng. Det är en ny roll för mig. Jag spelar hellre en tvåa, shooting guard, där jag även kan avsluta och göra poäng.

Omställningen har varit stor för Frida, hur hon ska hitta sin plats i laget och tackla den nya rollen.

– Det är lite upp och ner just nu och det har varit en stor omställning att komma hit. Varken jag eller laget har fått ihop spelet som vi vill.

Målet är att vinna Euroleague

Hon visste att flytten till Ryssland skulle bli en stor utmaning på både det professionella och det privata planet. Pengarna och chansen att vinna Euroleague, basketens svar på fotbollens Champions League, var det som avgjorde.

– Klart att jag vill vinna Euroleague. Det är något som jag verkligen vill uppnå i min karriär. Det blir ju lite på bekostnad av livskvalitet. Sen kan jag inte spela basket hela livet heller, så det gäller att göra det bästa av situationen.

Svenska spelare i WNBA

Två svenskor spelar just nu i WNBA. Amanda Zahui spelar med Tulsa Shock och Farhiya Abdi med Los Angeles Sparks. Tanja Kostic var första svenska i WNBA och Chioma Nnamaka den andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.