Foto: Bildbyrån

Här är SVT Sports nya basketexperter

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports nya basketexperter heter Kadidja Andersson och Serkan Inan. Båda spelar idag i högsta serien i Sverige och har imponerande meriter från både landslagsspel och proffsspel utomlands.

SVT Sport fortsätter sin satsning på basket. Sedan tidigare är det klart att SVT sänder SM-finalerna på dam- och herrsidan från match två i finalserierna. Nedan kan du lära känna SVT Sports nya experter, Sallénspelaren Kadidja Andersson och Solna Vikings Serkan Inan, som kommer att kommentera finalerna.

Hur ser din bakgrund ut inom basketen?

Basket SM-final

Andersson: Jag har gjort mycket. Collage i Minnesota, sen blev det ett år i Spanien, två och en halv säsong i Italien, sen hem till 08 Stockholm där jag vann SM-guld. Vände sen tillbaka till Spanien och Gran Canaria, sen två år i Slovakien och förra året spelade jag i Umeå. I år spelar jag i Sallén i Uppsala. Sen har jag varit med i seniorlandslaget sedan jag var 17-18 år, i stort sett varje sommar.

Inan: Min moderklubb är Solna Vikings, jag har i princip spelat hela min basketkarriär i Sverige där och det är där jag spelar nu. Sen har jag spelat utomlands som proffs i Turkiet och även i landslaget.

Största upplevelse i karriären?

Andersson: Oj, vad svårt. Det är svårt att välja mellan att spela final four med collagelaget och att uppleva ett EM med landslaget. Det är omöjligt för mig att välja.

Inan: Helt klart när jag fick mitt första proffskontrakt i Fenerbache, i Turkiet. Det var verkligen en dröm som gick i upplevelse. Dels för att det är hela min familjs lag, det lag som jag alltid har stöttat men också för att det var en så pass stor klubb och ett stort steg för mig personligen.

Hur är svensk baskets status idag?

Andersson: Vi har ju fått ett ordentligt erkännande utifrån, äntligen. Vi har respekt med oss nu och folk har börjat få upp ögonen för svensk basket och svenska basketspelare. Vi har så många unga bra spelare som redan gör avtryck ute i Europa. Vi kan göra mer, men har tagit ett jättekliv.

Inan: Det ser väldigt intressant ut. Landslaget går uppåt och det är många unga som har etablerat sig där som kan bli viktiga namn i basketvärlden. Ligan håller idag en hög kvalité. Det kommer även in nya lag som AIK Basket, som förhoppninsvis kan etablera sig.

Hur går det i SM-finalerna?

Andersson: På damsidan tror jag att det kommer bli som mötena under grundserien. Jämna och välspelade matcher som är roliga att se på. För mig känns det omöjligt att tippa, vi har pratat om det mycket och jag kan verkligen inte säga att vilka jag tror kommer vinna. Och det är ovanligt. Det finns saker som talar för båda lagen.

När det gäller herrarna så har Södertälje ett bra och starkt lag. Men det finns mycket revanschlusta hos Uppsala efter förra året semifinal. Hoppas på en bra finalserie och såklart på att Uppsala vinner.

Inan: På damsidan är det kul med två lag från norr (Northland Luleå och Udominate Umeå), det blir som ett derby nästan. Jag tror det blir väldigt jämnt, men jag tror Northland drar det längsta strået.

Även på herrsidan blir det jämnt. Det som talar emot Uppsala är att de saknar Anton Gaddefors. I slutändan tror jag att Södertälje är snäppet vassare. Båda lagen har byggt sina lag under flera års tid och behållit sina stjärnor och är väldigt samspelta och det är därför de är i final i år.

Till sist, hur ska det bli att jobba som expert åt SVT Sport?

Andersson: Jätteroligt, jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig. Min första reaktion var att det låter som en jätterolig uppgift.

Inan: Jättekul, har gjort en del radio innan men jag har aldrig kommenterat en match live, så det ser jag fram emot. När jag kollar på matcher med kompisar i soffan brukar jag vara den som pratar och kommenterar mycket. Så det kommer nog vara ungefär likadant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basket SM-final

Mer i ämnet