Ingen har stannat i ett och samma lag som Kobe Bryant. Foto: TT

Kobe Bryant slutar

Uppdaterad
Publicerad

Superstjärnan Kobe Bryant slutar spela efter NBA-säsongen. Amerikanen meddelande i natt svensk tid att ha avslutar en 20 år lång karriär. Han gjorde det genom att publicera en dikt, kallad ”Dear Basketball”.

37-årige Bryant har spelat med LA Lakers ända sedan han kom direkt från high school i Philadelpha 1996.

”My heart can take the pounding. My mind can handle the grind. But my body knows it's time to say goodbye. And that’s OK,” skriver han i dikten som publiceras på sajten The Players' Tribune.

När Lakers spelade mot Indiana Pacers på söndagskvällen lokal tid fick fansen på Staples Center ett svart kuvert präglat i guld.

“Vad ni har gjort för mig är mycket större än någonting som jag har gjort för er. Jag visste det varje minut av varje match som jag bar lila och guld. Jag hedrar det när jag spelar idag och resten av säsongen. Min kärlek för den här staden, det här laget och för var och en av er kommer aldrig att falna. Tack för den här fantastiska resan”, skrev Bryant.

Ingen har stannat så länge som 20 år i en och samma klubb i NBA:s historia. Bryant har vunnit NBA fem gånger, blivit uttagen i All Star-laget 17 gånger och har vunnit två OS-guld.

De senaste tre säsongerna har han tvingats avsluta i förtid på grund av skador, och har bara spelat 41 matcher de senaste två åren.

Läs hela Bryants dikt här.

Kobe Bryant

Född: 23 augusti 1978.

Största meriter: 5 NBA-titlar, 2 OS-guld, Most Valuable Player i NBA 2008, Med i Allstar-laget 17 gånger, bästa poänggöraren i Lakers historia.

  • Var den förste guarden någonsin att draftas direkt från high school, som 17-åring 1996.
  • Var med i NBA:s slutspel 2004 trots att han greps misstänkt för sexuella övergrepp före säsongen. Misstankarna avskrevs, men händelsen påverkade hans rykte och sponsoravtal i flera år.
  • När han gjorde 81 poäng mot Toronto den 22 januari 2006 var det det näst högsta poänginsatsen någonsin i NBA bakom Wilt Chamberlain som gjorde 100 poäng i en match.
  • Har gjort 32 670 poäng vilket är tredje bästa totalscoren genom tiderna i NBA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.