Luleås vändning gav fjärde raka guldet

Uppdaterad
Publicerad

Luleå fick en mardrömsstart och låg under med 13 poäng halvvägs in i den fjärde finalmatchen mot Udominate. Men laget fajtades stenhårt, tog sig tillbaka och kunde till sist säkra fjärde raka SM-guldet.

Luleå hade chansen att säkra SM-guldet redan i måndags men Udominate vann med en poäng och tvingade fram en fjärde match. Och länge såg det ut att bli en femte avgörande.

Umeålaget ryckte från 2-6 till 15-6, tog hem första perioden med 17-9 och hade ledningen med 41-29 halvvägs in i matchen. Men så, i tredje perioden, vaknade hemmalaget och hittade tillbaka till sitt spel med en stark defensiv. Allis Nyström visade vägen i anfallen med viktiga skott och plötsligt var ställningen 47-47.

Udominate försökte svara och gick upp till ledning igen, med sex poäng, till 55-49. Men då visade Luleå mästarklassen, kom tillbaka ännu en gång och plötsligt var ställningen 62-55 inför en euforisk hemmapublik. Slutresultatet skrevs till slut till 71-65.

– Shit alltså! Vilken match. Det är en sådan styrka att komma tillbaka och vinna matchen i det läget vi var. Jag är så stolt, säger Nyström till SVT Sport.

Fjärde raka guldet för Luleå

I och med guldet säkrade Luleå sitt fjärde raka SM-guld och är därmed första klubb att göra det sedan början på 90-talet då Arvika dominerade svensk dambasket och vann sex raka guld åren 1989-1994.

– Det är underbart! Fyra SM-guld fyra år i rad! jublar en överlycklig Anna Barthold.

Allis Nyström och nederländskan Janis Ndiba var stora segerorganisatörer i Luleå. Nyström gjorde 18 poäng och tog 11 returer medan Ndiba var strået vassare med 20 poäng, 12 returer och 7 assist.

För Udominate var detta den tredje raka SM-finalförlusten mot Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.