Bildbyrån Foto: Bildbyrån

Mäktig vändning gav Sverige första EM-segern

Uppdaterad
Publicerad

Underläge med 16 poäng, ett spel som inte stämde. Då kom upphämtningen. En storartad vändning efter halvtid gjorde att Sverige vann sin andra match i basket-EM, 72-63 mot värdlandet Ungern. ”Vi spelar verkligen för varandra. Det är laget som avgör idag”, säger Anna Barthold till SVT Sport.

Matchen blev en spegelbild av gårdagens förlust mot Slovakien, då Sverige ledde stort men tappade sitt spel efter halvtid.

Nu inledde Blågult istället med massor av missar i anfalllsspelet, och en rad offensiva foul. Det såg mörkt ut.

Basket-EM damer

Sverige låg som mest under med 16 poäng men fick ner det till tolv i halvtid. I tredje perioden var Binta Drammeh som byttes in en energiinjektion, och skotten började sitta.

”Jätteskönt”

– Just nu känner man mest lättnad att vi kunde komma tillbaka och vinna den här matchen. Vi hade pratat om ett ord inför matchen, och det var tålamod. Att vi inte vinner matchen i första minuten utan vi vinner den efter 40. Nu visade vi att idag hade vi tålamod, även om vi blir frustrerade vissa gånger med domslut och så, så visade vi  att vi har tålamod och det är jätteskönt, säger Elin Eldebrink till SVT Sport.

Sverige kom ikapp och gick om, men i sista perioden blev det återigen spännande. Ungern kom som mest upp till en poängs underläge, men de sista minuterna kunde Sverige knyta ihop säcken.

En viktig kugge var Frida Eldebrink, som gjorde 28 poäng.

– Det säger jättemycket, att vi är ett riktigt bra lag som kan göra såhär när vi har otroligt konstiga domslut emot oss, säger Elin Eldebrink.

– Att vi kan komma tillbaka och vinna matchen även fast vi inte spelar så jättebra är ju jätteskönt att ha i ryggen.

”Kan inte lägga av efter 20”

De många foulen ställde till det för Sverige under en stor del av matchen.

– Det är precis som som EM 2013, vi förlorar första och vinner en väldigt tuff match. Så jag är otroligt glad. Det är 40 minuter som vi spelar match och man kan inte lägga av efter 20, säger Anna Barthold.

Ungerskorna var längre och tyngre än svenskorna, men till slut hittade Sverige rätt zonförsvar och fick till sitt spel.

– De kommer inte att bli mindre. Så det är bara att kämpa på, och försöka hålla dem någonstans på planen där vi är bättre, säger Ashley Key.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Basket-EM damer

Mer i ämnet