Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic med en timeout under basketmatchen i EM-kvalet mot Ryssland den 7 september i Uppsala. Foto: Bildbyrån.

Ödesmatch i EM-kval på kokande Hovet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har måstematch i EM-kvalet mot Bosnien-Hercegovina på ett välfyllt Hovet i kväll. Man hoppas sätta svenskt publikrekord för landslagsbasket, vilket är på 6 956 personer, varav bortastödet uppgår till tusentals fans.

– Jag kan bosnierna och med hela Basketsverige på plats kommer vi att ge dem en match folk sent lär glömma, har Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic, från Bosnien, tidigare sagt.

Även för Dino Pita, 27, som föddes i Bosnien men som kom till Sverige som fyraåring, blir det en annorlunda upplevelse.

– Jag har många kompisar som frågar varför jag inte spelar för Bosnien. Det är lite speciellt när man kommer därifrån, även om jag ju har bott här i stort sett hela mitt liv, säger Dino Pita till Aftonbladet.

Sverige måste vinna matchen med minst fyra poäng och sedan slå Ryssland i Krasnodar på lördag i den sista gruppspelsmatchen för att ha chansen. Vid förlust i kväll är chansen att nå EM-slutspelet borta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.