Udominate krossade Luleå. Foto: TT

Ombytta roller – Udominate krossade Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Martina Stålvant vann SM-guld i basket med Luleå i våras. Nu spelar landslagsguarden i Umeå – och såg till att krossa sitt tidigare lag.

Udominate vann torsdagens SM-finalrepris med klara 77–54.

För fem månader sedan, torsdagen den 28 april, blev Luleå historiskt. Första gången på 22 år vann ett svenskt dambasketlag SM-guld för tredje året i rad. Detta efter att Umeå Udominate besegrats med 76–51 i den femte och avgörande finalen.

En av spelarna i mästarlaget var landslagsguarden Martina Stålvant som under sommaren lämnade Luleå för spel i Umeå.

27-åringen har inlett den här säsongen strålande, bland annat med 18 poäng i premiären mot Eos i söndags, och var på torsdagskvällen tredje poängbäst i krossen av sitt gamla lag, svenska mästaren Luleå.

Framför sin tidigare hemmapublik gjorde Stålvant 15 poäng, varav tio i den första halvleken då Umeå gick till paus med 40–34.

Bortalaget dominerade den andra halvan av matchen och utökade sin sexpoängsledning till 23 poängs segermarginal.

Luleå, som gjorde sin första seriematch för säsongen, tappade spelet fullständigt i andra halvlek och slutsiffrorna skrevs till 77–54 för bortalaget efter 20–8 i den sista perioden.

Ingen vidare revansch för vårens förlorade SM-guld, kanske.

Men en klar signal från Umeå om att Luleå kan få det tufft att ta sin fjärde raka titel den här säsongen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.