I fjolårets SM-final segerkramades Allis Nyström, till vänster, och Anna Barthold. Inget talar för att det inte ska upprepas. Foto: Bildbyrån

Siffrorna som chockar Idrottssverige

Uppdaterad
Publicerad

Här är siffrorna som chockar svensk idrott. Luleå Basket har vunnit elva av elva matcher i ligan – och snittat 98 poäng framåt. ”Bred trupp och bra lagspel”, förklarar spelaren Allis Nyström om superlagets succé.

Senast blev det 128–49 mot Akropol. Det är bara en i raden av utklassningar för svensk baskets gigant.

– Klart att vissa matcher är lite lättare. Men samtidigt måste man respektera alla lag och vi övar för att vara bra i Eurocup. Man får hitta motivationen i det, säger Nyström varpå tränaren Jens Tillman fyller i:

– Det är inte på något sätt att vi ska ut och försöka förnedra något lag. Tvärtom, om man inte spelar på den nivå som man kan spela på så tycker jag att det är dålig respekt mot de andra.

Skyldighet att spela på topp

De ser en skyldighet gentemot sin egen sport att leverera i varje match.

– Hemmamatcher så har vi folk som betalar entréavgift och lagt ner mycket pengar för att se ett lag som de tycker spelar en bra basket och underhåller, säger Tillman och fortsätter:

– Bortaplan kan det vara folk som ser oss spela för första gången. Det räcker att det är en person, det är nog med motivation.

Vill inte se färre lag i ligan

Trots manglingen är Nyström är inte förvånad över lagets prestationer.

– Jag visste att vi hade ett bra lag med bred trupp. Inga tvivel på någon, säger hon.

Är det för många lag i ligan?

– Nej, det är det väl inte. Sedan är det ju stor nivåskillnad på lagen i toppen och botten och det är lite tråkigt. Men det är som det är, säger Nyström.

Tillman:

–  Nej, jag tycker inte att man kan gå så långt. Jag tror att vi måste jobba mer för att göra ligan bättre genom att ge bättre förutsättningar till alla spelarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.