Luleå jublar efter SM-guldet. Foto: SVT

Luleå tog tredje raka SM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Luleå är svenska mästare – för tredje året i rad. Inför fullsatta läktare besegrades Umeå med 76-51 i den femte och avgörande SM-finalen. ”Jag är så lättad och stolt”, säger Martina Stålvant till SVT Sport.

Inte ens ett dygn efter den fjärde SM-finalen, där Umeå vann på hemmaplan efter ett dramatiskt avgörandet, var det dags för den femte och avgörande matchen i Luleå. Men någon trötthet hos spelarna i Luleå och Umeå syntes inte till en början, däremot en hel del nerver då enkla missar avlöste varandra.

Inför fullsatta läktare i Luleå Energi Arena följde lagen varandra poängmässigt de första tio minuterna, innan Luleå kopplade ett guldgrepp. Efter den första halvleken ledde hemmalaget med 39-29.

”Vi slarvar lite igen”

– Det är stentufft, precis som i de andra matcherna. Det är bra tempo och bra tryck både i anfall och försvar, men vi slarvar lite igen. Vi har dåligt tålamod i anfallet, sa Umeås Frida Aili i halvtid till SVT Sport.

Två raka treor i andra halvlek av Sofie Hendrickx satte tonen för Luleå, som sakta men säkert utökade sitt försprång. Påhejade av publiken hade man inför den sista quartern ledningen med 17 poäng, 57-40.

De sista tio minuterna blev mest en formalitet, även om Umeå inte gett upp, och Luleås spelare kunde tillåta sig att jubla lite extra efter varje mål. Det slutade till slut 76-51 och ett stort segerjubel utbröt när slutsignalen gick.

”Vi totalkrossar dem”

Martina Stålvant var poängbäst i Luleå och satte 20 poäng för kvällen.

– Det är så skönt. Jag är så lättad och stolt. Vi kommer ut i andra halvlek och bara totalkrossar dem. Vi spelar aggressivt som vi vill göra och de bara viker ned sig totalt, säger Stålvant till SVT Sport.

Veteranen Anna Barthold var känslosam efter segern.

– Vi har haft en jobbig säsong, mycket skador. Vi har förlorat några nära och kära. Det har varit jobbigt så det är otroligt skönt. Jag är så otroligt lycklig, säger hon till SVT Sport.

Sjätte SM-silvret för Aili

Umeå Udominate fick nu lämna Luleås hemmaarena med SM-silver i bagaget för andra året i rad. Frida Aili, som inledde sin karriär i Luleå, har nu sex silvermedaljer.

– Det känns inte så bra just nu. Vi kom inte upp i vår rätta nivå i dag. Vi slappnar inte av och spelar det spel vi kan, kanske var det nerverna, säger hon.

De senaste årens mästare

2015: Northland

2104: Northland

2013: Norrköping Dolphins

2012: Telge

2011: Telge

2010: 08 Stockholm

Fakta: Luleå

Bildad: 1979 (Luleå BasketBollKlubb).

Hemmaarena: Luleå Energi.

SM-guld: 3 (2014, 2015, 2016).

Vägen till årets SM-guld:

1:a i grundserien efter 23 segrar och 4 förluster.

2-0 mot Norrköping i kvartsfinal.

3-0 mot Alvik i semifinal.

3-2 mot Udominate i final.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.