Kausaite med sin assistent under EM-kvalet, Francisco Pinto. Nu efterträder hon Pinto i Alvik. Foto: Bildbyrån.

Sparkad basket-coach till Alvik

Uppdaterad
Publicerad

Efter bara tre EM-kval-matcher fick Jurgita Kausaite sparken från det svenska damlandslaget i basket för en dryg månad sedan. Nu har litauiskan fått ett nytt jobb; att leda Alvik i Damligan. ”Det är kul att fortfarande vara attraktiv på marknaden”, säger Kausaite till SVT Sport.

Kontraktstiden är två plus två år och även om målsättningen inte är klar för säsongen så vet Kausaite vad hon vill göra i sin nya klubb.

– Det är lite svårt innan man vet innan man vet vilket lag man har, men stora ambitonen är att fortsätta utveckla unga talanger som är Alvik är kända för, säger Kausaite

I Alvik efterträder hon Francisco Pinto, som hon hade som assistent under EM-kvalet. Han flyttades upp som förbundskapten efter att Kausaite fått lämna landslaget. Hon ersätter alltså sin ersättare.

– Vi hade ju Francisco Pinto i fyra år och vi vill se en liknande långsiktig lösning med Jurgita. Hon är en föreningsmänniska och brinner för basket. Vi vill inte bara se henne leda damlaget utan även utveckla våra egna spelare, säger pressansvarige Rikard Aspegren till SVT Sport.

Alviks damer blev utslagna av mästaren Luleå med 3–0 i semifinalserien.

Syessence Davis, Josefine Loob, Nathalie Lindén och Klara Lundquist hörde till klubbens mest tongivande spelare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.