Nick Spires och basketlandslaget ser fram emot EM-kvalet med fullsatta läktare. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stjärnorna om den blågula baskethajpen: ”Större än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk landslagsbasket är mer hajpad än på länge. EM-kvalmatchen mot Bulgarien i Partille Arena i kväll är slutsåld – och kommer ge blågult ett stort stöd.

– Det ger något alldeles speciellt. Man vill bara njuta av varje sekund, säger landslagscentern Nick Spires till SVT Sport.

Det är över tio år sedan som Sveriges herrar kvalade in till ett EM-slutspel (2013). Trots den klena sportsliga utdelningen är intresset för landslaget kanske större än någonsin.

Just publikstödet kan vara tungan på vågen för att Sverige ska ta sig till ett stort mästerskap igen. Över 4 000 blågula fans finns på plats i torsdagens öppningsmatch mot Bulgarien i Partille Arena. De första 3 600 biljetterna såldes slut på ett dygn redan i november, och när ytterligare 400 biljetter släpptes, såldes de slut på bara nio minuter.

”Vill njuta av varje sekund”

– Det kommer ge oss jättemycket energi. Man vet inte hur många gånger man får uppleva de här stunderna i sitt liv. Nu när jag närmar mig 30 så tänker man på hur mycket man uppskattar att fått vara med i sådana här sammanhang. Man vill bara njuta av varje sekund. Det ska bli jättekul, säger Södertäljes landslagsstjärna Nick Spires till SVT Sport.

Landslagskollegan Tobias Borg har varit med länge i blågult, men aldrig varit med om en större baskethajp.

– Den känns större än någonsin. Man säljer slut på biljetterna väldigt tidigt, och när det kommer nya biljetter säljs de också slut. Det är väldigt kul att det är så stort intresse för landslaget. Nu är det upp till oss att spela bra basket, säger han.

SVT sänder Sverige-Bulgarien från 18.55 i SVT2 och på Play.

Ställ frågor till SVT-experten Nick Rajacic här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.