Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sue Bird har spelat sin sista WNBA-match. Foto: Steph Chambers/AFP/TT

Sue Birds karriär över

Uppdaterad
Publicerad

Sue Birds karriär är över.

Den 41-åriga amerikanskan, som räknas som en av de bästa spelarna någonsin, spelade i natt sin sista match.

Det slutade med att Las Vegas Aces vann med 97–92 mot Birds Seattle Storm – och gick till final med 3–1 i matcher.

Sue Birds karriär har varit något utöver det vanliga. Hon har vunnit fem raka OS-guld och fyra VM-guld. Dessutom har hon vunnit EuroLeague fem gånger, och deltagit i WNBA:s alla star-match hela 13 gånger – flest i ligans historia.

Hon är med sin 19 säsonger (samtliga i Seattle) den som gjort flest WNBA-säsonger, och är även den som spelat flest matcher (580) och gjort flest assist (3 122).

Publiken: ”Tack, Sue!”

Men nu är alltså karriären över. Hon meddelade i juni att detta skulle bli hennes sista säsong, och i natt tog den alltså slut. Detta då Las Vegas vann med 97–92 och säkrade finalplatsen.

Efteråt skanderade de 11 328 åskådarna: ”Tack, Sue!”.

– Det känns surrealistiskt, sade hon efter matchen, enligt Seattle Times.

– Kommer jag sakna basketen? Absolut. Jag kommer inte ha något annat som detta. Jag tror inte att jag någonsin kommer att kunna återskapa det. Jag kommer inte ens försöka. Men jag vet att jag tagit rätt beslut.

”Är så klart sorgsen”

Bird var känslosam efter matchen, men tydlig med att hon är nöjd med det hon åstadkommit.

– Jag är stolt över allt vi har åstadkommit här. Jag är så klart sorgsen, men det finns också glädje över att jag fick ha ett sånt här ögonblick med fansen, när de skanderade så som de gjorde. Jag vet att mina tårar inte ser ut som glädjetårar, men det är faktiskt en hel del glädje.

I final får Las Vegas möta antingen Connecticut eller Chicago. Där väntar en femte och avgörande match i morgon.

Sue Bird

Född: 16 oktober 1980

Längd: 175 cm.

Klubbar: 2002-2022: Seattle Storm. 2004-2006: Dynamo Moskva. 2006-2011: Spartak Moskva. 2011-2014: UMMC Jekaterinburg.

Meriter: 4 WNBA-titlar. Fem ryska mästerskapstitlar. 5 EuroLeague-titlar. 2 titlar i europeiska supercupen. Fem OS-guld. Fyra VM-guld. Flest WNBA-säsonger (19). Flest matcher i WNBA (580). Flest assist i WNBA (3 122). Flest WNBA-säsonger (20). Flest all star-matcher i WNBA (12).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.