Foto: Bildbyrån.

Ödesdigra sekunder gav förlust i Sveriges ödesmatch

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget EM-slutspel för det svenska basketlandslaget nästa år. Med 1.4 sekunder kvar kunde Sverige fixa förlängning hemma mot Bosnien-Hercegovina, men rekordpubliken i Stockholm fick se EM-drömmen försvinna snöpligt i de sista sekunderna.

Ryssland är redan vidare till EM, skulle Sverige göra dem sällskap från gruppen så behövde Sverige vinna hemma mot Bosnien-Hercegovina – med minst fyra poäng. Lagen höll jämna steg matchen i genom men i den fjärde perioden så ryckte Bosnien.

Sverige svarade, inför 7120 personer på Hovet i Stockholm. Och i de sista sekunderna hade de blågula chansen att kvittera till 78-78 och ta matchen till förlängning, för att väl där ha chansen att nå fyra poängs försprång och en fortsatt EM-dröm.

Men när bollen skulle kastas in från sidan, på offensiv planhalva för Sverige och med 1,4 sekunder kvar av matchen, då studsade bollen förbi tilltänkt svensk bollfångare och den återstående sekunden som var kvar av matchen försvann. Drömmen om EM är därmed borta för Sverige, trots att en match mot Ryssland återstår.

– Vi lät dem dominera returerna. Sen gör vi enkla misstag, men jag är stolt över våra killar, vi är stolta. Det var en svår grupp, sa Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic till TV4 Sport.

Läskig skada och nytt publikrekord

Tidigt i andra perioden så föll Bosnien-Hercegovinas Nedim Buza, 21 år, efter en duell. En fullsatt arena tystnade och många såg skärrade ut efter att ha sett Buzas underben vikas. Ett nära tio minuter långt avbrott krävdes innan Buza bars bort på bår.

Muntrare var det nya publikrekordet för en svensk landslagsmatch i basket. Det förra rekordet på 6956 passerades av de månghövdat gultröjade besökarna på Hovet, 7120 är det nya rekordet. 1000 supportrar för Bosnien-Hercegovina var på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.