Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic. Foto: Bildbyrån.

Sverige en trea från lika

Uppdaterad
Publicerad

Inte på tretton år har Sverige vunnit mot Bosnien-Hercegovina i basket. Chanserna ökade inte med att Sveriges två mest meriterade spelare tackat nej till spel. Samtidigt hade hemmalaget med sina NBA-stjärnor och en fullsatt arena i ryggen. Ändå blev det jämnt EM-kvalets första match.

Den tunga förlusten med 74-71, inför 6000 personer i Sarajevo, var trots allt tecken på att Sverige är i bra form.

– Vi följer 80 procent av vår game plan. Det är inledningen av matchen, den första perioden, som vi inte spelar vårt spel. Men med tre starka perioder har vi alla chanser i världen framåt i kvalet, säger Sveriges förbundskapten Vedran Bosnic till basket.se.

Om två veckor har Sverige chans till revansch när Bosnien-Hercegovina kommer till Stockholm, men det finns möjligheter till kvalvinster också innan det.

– Killarna skall vara otroligt stolta för vad de åstadkommit i Bosnien, trots förlust. Inför matchen mot Ryssland på onsdag behöver vi bli mer aggressiva. Då kommer det bli riktigt intressant, säger Bosnic.

Sveriges bäste poängplockare var Chris Czerapowicz, vardagsvis proffs i Polen. NBA-proffset Jonas Jerebko deltog inte. Inte heller Jeffrey Taylor från Real Madrid. Det här var den första gruppspelsmatchen i EM-kvalet. I Sveriges grupp spelar bara Bosnien och Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.