Foto: Bildbyrån

SVT storsatsar på basket – sänder flera stora mästerskap

Uppdaterad
Publicerad

SVT storsatsar på basket – på både nationell och internationell nivå.

De kommande åren kommer en rad stora mästerskap visas i SVT, och redan i vår blir det en satsning på de svenska basketligorna.

– Vi ser att det finns ett stort och ökande intresse för basket hos framför allt den yngre publiken. Därför är vi jätteglada att ha säkrat de här rättigheterna i flera år framåt, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

2022 spelas damernas VM i Australien. 2023 spelas herrarnas VM i Indonesien, Japan och Filippinerna medan damernas EM i Slovenien och Israel.

2025 spelas dubbla EM, både damer och herrar. Samtliga dessa mästerskap kommer att sändas i SVT.

– Basketmästerskapen är stora internationella evenemang med mängder av världsstjärnor på plats. Vi kommer erbjuda våra tv-tittare idrott på absolut högsta nivå, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Utöver mästerskapen har SVT säkrat rättigheterna till både dam- och herrlandslagets VM-kvalmatcher samt herrarnas kvalmatcher till EM 2025.

Men det blir inte bara landslagsbasket i SVT. Från och med slutet av januari 2022 kommer tio matcher från damernas och herrarnas basketligor att visas i SVT:s kanaler, och senare i vår är det dags för SM-finaler för både damer och herrar.

– Basket är den mest jämställda sporten i Sverige, så även ur det perspektivet passar sporten perfekt hos oss i SVT, som är världsledande på en jämställd sportbevakning, säger SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson.

Kommande basketsändningar i SVT

26 januari: Premiär basketligan i SVT

25 februari: Kroatien-Sverige, VM-kval herrar

28 februari: Sverige-Kroatien, VM-kval herrar

April: SM-finaler damer

Maj: SM-finaler herrar

30 juni: Finland-Sverige, VM-kval herrar

3 juli: Sverige-Slovenien, VM-kval herrar

Kommande basketmästerskap SVT:

September-oktober 2022: VM damer, Australien

Augusti-september 2023: VM herrar, Indonesien, Japan och Filippinerna

2023: EM damer, Slovenien och Israel

2025: EM damer och herrar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.