Jens Tillman åtalas för ringa narkotikabrott och rattfylleri av Åklagarkammaren i Luleå. Foto: Bildbyrån

Tillman åtalas för drograttfylleri: ”Ingen kriminell brottsling”

Uppdaterad
Publicerad

Luleås guldtränare i basket, Jens Tillman, åtalas för ringa narkotikabrott och rattfylleri. ”Jag fattar ingenting”, säger Tillman till SVT Sport.

Den 28 maj åkte Jens Tillman, dåvarande tränare för Luleå Basket, fast i en poliskontroll, misstänkt för att ha kört bil narkotikapåverkad. Han erkände att han tagit amfetamin och fick därför sparken av Luleå.

Provsvaren visade sig dock senare vara negativa och Tillman stämde därför Luleå för att ha avskedat honom på felaktiga grunder. Men det åtal som nu har väckts handlar åter om det tillfälle i maj då han stoppades av polis. Enligt uppgifter till NSD ska provsvaren visst ha visat spår av narkotika.

”Jag fattar ingenting”

– Jag och advokaterna hade inte hört något förrän det började ringa och det är lite konstigt. Jag fattar ingenting, säger Tillman till SVT Sport.

Straffet för ringa narkotikabrott kan innebära dagsböter eller fängelse i upp till sex månader, medan straffet för rattfylleri kan ge fängelse i upp till två år beroende på hur grovt brottet bedöms vara.

Vad tror du händer nu?

– Jag har ingen aning, jag försöker inte ha några förhoppningar eller tänka vad som kommer att hända. Det blir vad det blir, jag menar, livet går vidare. Det finns fortfarande folk som tycker att jag är en hygglig prick och som inte tycker att jag är en kriminell brottsling, det anser inte jag heller att jag är.

– Det här är enda dagen jag känt mig tveksam på ganska länge. Man hade ingen aning och så blir åtalad för narkotikabrott och rattfylla. Jag tycker att det är en stor skillnad när det står så.

Går hos psykolog

Under lördagen startar Damligan, något som Tillman så klart är medveten om.

– Det är lite småjobbigt när allt drar igång, det kliar i fingrarna. Det blir en annan situation men samtidigt har jag tackat nej till en del saker, främst utomlands.

Hur mår du nu?

– Jag går hos psykolog och läkare, det har gått framåt och jag ska fortsätta att gå dit. Även om jag inte är friskförklarad skulle jag kunna jobba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.