Farhiya Abdi och Sverige vann stort mot Finland. Foto: Bildbyrån

Trots storseger – inget EM för Sverige

Sveriges basketdamer imponerade stort mot Finland och vann med 94–45. Men det räckte inte för att säkra en biljett till sommarens EM-slutspel. ”Det bästa är att samtliga spelare bidrar till vinsten”, säger förbundskapten Francisco Pinto till SVT Sport.

Ett bra försvarsspel med hög press lade grunden till segern mot Finland i EM-kvalet och redan i halvtid var ledningen 33–19.

– Ett imponerande försvarsspel, man spelar med hög intensitet och det syns att de litar på varandra, säger SVT Sports expert Nina Bärlin.

Talangen gjorde sina första poäng

I början av den sista perioden fick talangen Klara Lundquist göra sina första poäng för det svenska damlandslaget. 17-åringen tog egen retur och stoppade i 63–33.

Och när Ellen Åström med 55 sekunder kvar satte en trepoängare betydde det att samtliga svenska spelare gjort poäng i matchen.

– Det bästa är att samtliga spelare bidrar till vinsten. Defensivt är det superbra och offensivt kommer vi ganska snabbt till bra lägen, säger förbundskapten Francisco Pinto till SVT Sport.

Trots segern med 94–45 räckte det inte till en EM-biljett och för Pinto kan det ha varit sista matchen som svensk förbundskapten.

– Det är upp tillförbundet att fatta, inte upp till mig.

Och om du får frågan att fortsätta?

– Det får vi se.

Zahui: ”Vi går på alla lösa bollar”

Finland, med många unga spelare i truppen, hade inte mycket att sätta emot ett hungrigt Sverige. Trots att svenskorna missade många enkla lägen de två första perioderna var segern aldrig hotad.

– Vi spelar hårt och går på alla lösa bollar, det är nyckeln i matchen. Vi fokuserade kanske mycket på defensiven i början och slappnade därför av i offensiven, säger Amanda Zahui.

Storsegern i dag var en rejäl uppryckning efter den knappa segern mot just Finland i februari i år.