Umeås litauiska Santa Okockyte med bollen. Foto: Bildbyrån

Umeå jättefavorit mot vingklippt Visby

Uppdaterad
Publicerad

Visby hade hopp om att kunna förlänga kontraktet med lagets bästa poängplockare, amerikanskan Danielle McCray, inför SM-slutspelet, som inleds i dag, men gick bet. Därmed krymper gotländskornas chanser ytterligare att skrälla mot storfavoriten Umeå i kvartsfinal.

Umeå gick som första ligalag sedan säsongen 1991/92, då klassiska Arvika gjorde samma sak, genom grundserien utan att förlora en enda match.

Udominate vann 27 raka matcher och är förstås stor favorit mot tabellåttan Visby, men segersviten betyder inte så mycket nu när SM-slutspelet drar igång, enligt Ume-stjärnan Martina Stålvant.

– Serien var viktig för att få hemmaplansfavör. Annars spelar det ingen roll. Det är 0-0 nu, säger hon till TT.

Storstjärnan inte kvar

Visbys chanser att rubba guldjagande Umeå är förstås på förhand små. Inte blev det bättre av att amerikanskan Danielle McCray, som snittat 17 poäng och 9,6 returer per match, saknas inför SM-kvartarna.

Visby hoppades kunna få behålla henne ett tag till, även om hennes kontrakt just hade gått ut, men hon är redan kontrakterad av en ny utländsk klubb, enligt helagotland.se

– Vi fick inte ihop det. Hon har fått ett nytt kontrakt med en klubb i Australien, där hon ska infinna sig i slutet av mars, säger klubbchefen Anders Pettersson.

3-0 i matcher i år

Dessutom missar amerikanskan Jose-Ann Johnson de två första kvartarna. Johnson, som snittat elva poäng och sju returer, återvänder hem till USA av privata skäl och är inte med igen förrän i en eventuell tredje kvartsfinal.

Udominate, som inleder på hemmaplan, har vunnit alla tre möten med Visby den här säsongen – med totalt 83 poäng.

Så spelas SM-kvartsfinalerna

Umeå-Visby

Mark-Telge

Alvik-Eos

Luleå-Norrköping

Kvartsfinalerna spelas i bäst av tre matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.