Foto: Emil Eiman-Roslund

”Viktigt fånga upp barn så de hamnar på rätt vägar”

Uppdaterad
Publicerad

De är elitidrottskvinnor i en sport som sällan får de stora rubrikerna. Och därför jobbar de heltid för sin försörjning. Trots det tar Tadva Yoken och Camilla Nilsson sig tid för att hjälpa barn och ungdomar.

– Jag tycker att det är fantastiskt roligt att se barnens ögon glittra när man berättar att man spelar på världstouren och väcker några drömmar. Det är magiskt, säger Tadva Yoken.

Tillsammans med Camilla Nilsson bildar hon beachvolleyduon som blixtinkallades till EM. De satte sig på första bästa plan och landade i Österrike bara några timmar före matchens första serve. Yoken/Nilsson, som väl på plats var bara några bollar från att gå vidare till EM-slutspel, har tidigare vunnit SM-guld. Och de ser inga hinder – utan gör allt för att lyfta varandra.

– Vi är nästan som ett gift par. För vi bor ihop, vi reser ihop och tävlar ihop. Det är väldigt mycket kommunikation, och för min och Tadvas del har det fungerat jättebra. Självklart är det lite upp och ner, men eftersom vi inte har någon avbytare gäller det att den ena lyfter den andra. Och att vi hjälper varandra, säger Camilla Nilsson.

Hjälper inte bara varandra

Yoken och Nilsson har Mälarbadets planer i Södertälje som bas för sin träning. Och trots att det är högsäsong med mästerskap, svenska touren, Europatouren och världstouren, så hjälper de inte bara varandra. För – utöver det som hör ihop med beachvolleyboll, träningsdagar, resdagar, matchdagar – och utöver långa dagar i vanliga arbetslivet för att få ihop sin försörjning i en idrott ofta långt från strålkastarnas ljus – tar de sig dessutom tid för att hjälpa barn och ungdomar som inte har idrotten lättillgänglig.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att fånga upp barn, oberoende av etnicitet, ekonomi och kön. Så att de hamnar på rätt vägar om de är lite fel ute och se till att alla får vara med, säger Tadva Yoken.

Och Yoken som växte upp en serve från planerna i Södertälje, känner extra stor kärlek för framtiden i staden.

– Jag har sett väldigt mycket när jag var liten, och jag ser nu en positiv förändring. Det går verkligen framåt.

Vad har du sett för förändringar?

– Jag ser att fler och fler tjejer fortsätter att idrotta, inte bara börjar och slutar direkt. Som när jag var liten var det väldigt viktigt att jag såg Zlatan Ibrahimovic, mot alla odds, lyckas. Man måste ha en förebild, ha en vision och våga drömma. Och tro på sig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.