Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Åhman och Hellvig inspirerar andra lag: ”Många pratar om oss”

Uppdaterad
Publicerad

Juniorvärldsmästarna i beachvolleyboll, David Åhman och Jonatan Hellvig siktar mot nya framgångar på seniorsidan.

När EM inleds i München på tisdag är den svenska duon en outsider i medaljkampen.

– Vår målsättning är att spela så bra vi kan, för gör vi det kan vi slå väldigt många lag på EM, resonerar Jonathan Hellvig.

David Åhman från Umeå och Jonathan Hellvig från Lidingö, båda 20 år, har under många år tränats av förbundskaptenerna Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson. Tillsammans har de utvecklat en snabbare och mer dynamisk beachvolleystil som kommit att gå under benämningen ”swedish jump-set”.

En spelstil som bygger på att även passningsläggaren hoppar och är ett vapen i anfallsuppläggen. Ett sätt att spela beachvolley som gett Åhman och Hellvig stora och snabba framgångar och som fler och fler världsspelare tagit efter.

– Man ser många lag som börjat spela en snabbare beachvolley och börjat hitta på många nya saker med passen, förklarar Jonathan Hellvig. Man märker att det är många lag som pratar om vårt sätt att spela och som börjat göra samma sak.

Vann U21-VM i fjol

Åhman och Hellvig vann U21-VM förra året och i maj itog duon sin första seniortitel på världstouren. En handskada på Hellvig gjorde att man missade VM tidigare i sommar – därför är det nu ett revanschsuget beachvolleypar som inte bara siktar på kommande EM iutan redan blickar mot OS 2024 i Paris.

– Det viktigaste för oss är att göra ett hyfsat resultat i EM så att vi får lite poäng som kan vara viktigt inför OS-kvalet nästa år, berättar David Åhman.

I svenskarnas EM-grupp återfinns världsmästarna och OS-vinnarna Anders Mol och Christian Sörum från Norge. EM i beachvolleyboll spelas 16-21 augusti som en del av EM-veckan, som sänds i SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.