Foto: SVT/Bildbyrån

”Om jag spelat hockey hade min karriär tagit slut”

Uppdaterad
Publicerad

Kajsa Bergqvist har inte alltid varit högst upp i resultatlistorna. När hon var 15 år gammal kom hon sist i alla grenar hon ställde upp i på ungdoms-SM. ”Om jag spelat hockey hade nog min karriär tagit slut där”, säger Kajsa i programmet Experterna.

I SVT Sport:s specialprogrammet Experterna, där fyra SVT Sport-profiler diskuterar utanförskap i ungdomsidrotten, pratar Kajsa Bergqvist om risken med tidig utslagning. Hon berättar om sina egna erfarenheter om att vara långt ner i resultatlistan.    

– När jag var 15 år och var med på ungdoms-SM var jag i princip mästerskapets sämsta deltagare. Jag kom sist i alla grenar jag ställde upp i. Om jag spelat hockey hade nog min karriär tagit slut där. Det är ganska läskigt att utslagning går ner i åldrarna så pass, säger hon.

#mobbning

Bergqvist berättar även om idrottens betydelse för henne.

– Jag har svårt att se vilken person jag varit om jag inte kom in i idrotten. Idrotten kan vara en social trygghet. Om det var något jobbigt tjafs i skolan så hade man ett annat kompisgäng i idrotten. Familjen var en trygghet, skolan en annan och sen idrotten. Fallerade ett ben var idrotten otroligt viktig. Jag gick till träningen för att träna men också för att träffa kompisarna och den sammanhållningen det gav”.

I skolan hade Bergqvist en jobbig period när hon var rädd för att gå till skolan.

– Mamma fick komma på rasterna och parkera bilen utanför för att det var en tjej som jag var rädd för. Jag var inte mobbad men det var en situation som pågick under ett och ett halvt år så man har i nån mån upplevt känslan av att inte våga gå till skolan och vara rädd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet