Billstam slutar i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Söndagens sprintstafett blev Annika Billstams sista i landslagsdressen. Den 14-faldiga VM-medaljören kommer därmed inte springa VM på hemmaplan nästa sommar. ”Jag känner att jag inte har den motivation som krävs för att satsa ytterligare ett år”, säger hon.  

Helgens världscuptävlingar i schweiziska Arosa satte punkt för Annika Billstams landslagskarriär.

– Det känns som ett bra och tryggt beslut. Jag har funderat ganska länge och känner att jag inte har den motivation som krävs för att satsa ytterligare ett år. Jag är nöjd med det jag uppnått. Det finns så mycket annat i livet än idrott och jag ser fram emot ett mer oinrutat schema än vad jag haft under mina elitaktiva år, säger Billstam.

Hon gjorde debut i världscupen 2002 och sprang sitt första VM 2007. 2011 vann hon sitt första VM-guld – på långdistansen. Hon är dubbel regerande världsmästare på medeldistans.

– Det känns väldigt skönt att få sluta som dubbel världsmästarinna. Jag kan inte se ett bättre tillfälle att sluta. Det är helt rätt tillfälle att kliva åt sidan för lovande orienteringskollegor.                                   

39-åringen kommer att fortsätta med sporten men hon får se på vilken nivå.

– Orientering är en livsstil. Men nu allra först ska jag ta det lite lugnt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.