Här vinner svensken årets boll

Uppdaterad
Publicerad

En minut och 36 sekunder.

Så lång tid tog det för den svenske landslagsmannen Pär Gerell att vinna en av de mest spektakulära bollarna genom tiderna.

10–10 i sjunde och avgörande set – och bara två bollar från att avancera till kvartsfinal i Tjeckiska Öppna på världstouren. Det 33-årige Pär Gerell, 49:a på världsrankningen, inte visste var att det skulle krävas hela 92 slag över nät för att skaffa sig matchboll.

Den bollsäkre fransmannen Adrien Mattenet försvarade sig några meter från bordet och båda vägrade att missa. Ju längre duellen pågick desto lösare blev Gerells attacker – men till slut, en minut och 36 sekunder efter serven, lyckades inte Mattenet få över bollen på Gerells halva.

#klickfavoriter

Högt jubel i hallen och Pär Gerell kunde pusta ut – och han vann sedan matchen, 17–15 i det avgörande setet.

– Jag var såklart väldigt nöjd med den poängen, den var superviktig. Segern satt verkligen inte fel utan var sjukt skön. Formen har varit bra på sistone så att det har lossnat här i Tjeckien känns perfekt inför EM om en månad, säger Pär Gerell till Svenska bordtennisförbundet.

I singelklassen åkte sedan Gerell ut i kvartsfinalen, men han och Frankrikeproffset Jon Persson tog hem dubbeltiteln efter finalseger med 3–0 mot koreanerna Jung Youngsik och Kim Minseok.

Se den makalösa bollen i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#klickfavoriter

Mer i ämnet