Matilda Ekholm, längs bort, servar mot japanskan Sakura Mori i dagens worldtour-final i New Dehli, Indien. Foto: TT.

Historisk framgång för Ekholm i Indien

Uppdaterad
Publicerad

Matilda Ekholm var med och vann dubbeln i New Dehlis worldtour-tävling. Dessutom spelade hon final i singeln men fick ge sig efter ett drama i sju set och skrev ett stycke bordtennishistoria.

– Det här är svensk pingishistoria, ingen annan svenska har varit framme i två damfinaler tidigare i en och samma worldtour-tävling, säger damernas förbundskapten Peter Sartz till SVT Sport.

Matilda Ekholm, som fyller 35 år i sommar och är 32:a på världsrankingen, mötte i singelfinalen den 14 år yngre japanskan Sakura Mori, rankad 35:a, som vann med 4-3 (7-11,11-5,11-8,12-10,6-11,8-11,11-6) och tog hem sin första worldtour-turnering.

– Matilda är svår att möta men hon bjöd Mori på en del enkla poäng ibland, menar Peter Sartz.

Det såg illa ut när japanskan gick fram till en 3-1-ledning men det var långt ifrån över.

– Matilda har blivit bättre mentalt på sistone och det märktes, säger Sartz.

Vände stort underläge i sjätte set

Ekholm vann poängen direkt i egen serve och efter att ha framgångsrikt plockat Moris forehandattacker långt bak i hagen. Men Ekholm var på väg att förlora efter sex set när Mori hade 7-3 och 8-6 men Ekholm vann fem poäng i rad och setet med 11-8 och tvingade Mori till ett sjunde och avgörande set.

– Matilda visade verkligen klass och hon har stor variation numera i sitt spel, påpekar Peter Sartz. 

Mori kunde skaka av sig tappet från 3-1 till 3-3 och ryckte direkt i det sista setet. Mori hade 6-0 innan Eholm kunde vinna sin första poäng i skiljesetet. Mori spelade närmast felfritt och vann finalen efter drygt 60 minuters spel. Mori vann det avgörande setet  med 11-6.

– Det var synd att Matilda inledde det sista setet med att förlorade båda poängen i egen serve, påpekar Peter Sartz.

Både Mori och Ekholm avancerar nu på världsrankingen och kommande vecka väntar ytterligare en worldtour-tävling – Qatar Open. 

– Matilda förlorade visserligen finalen men hon vinner erfarenhet och bygger ytterligare på sitt självförtroende, menar Sartz.

Dubbelseger viktig inför VM

Däremot blev det seger för Ekholm i dubbelfinalen där hon vann tillsammans med Georgina Pota, Ungern. Paret vände ett besvärligt underläge mot Dee/Lee från Hongkong och vann med 3-2 i set.

– Det här betyder mycket för oss och vi är goda vänner även privat, säger Ekholm till ITTF:s hemsida.Ekholm/Pota vann med 3-2 (9-11,11-3,5-11,14-12,11-8).

– Vi har VM som mål den här säsongen och det här stärker både vårt självförtroende och vår världsranking inför VM, säger Ekholm.

– Det här dubbelparet blir att räkna med på VM, tillägger förbundskaptenen Sartz.

En 13-åring gick till final i herrturneringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.