Österlen får trots protest lämna Pingisligan. Foto: TT

Österlens protest avslagen – åker ur Pingisligan

Uppdaterad
Publicerad

Österlens BTK spelar nästa säsong i superettan i bordtennis. Klubbens protest mot att Halmstads BTK använde för många utländska spelare i sista omgången blev avslagen.

Österlens 4-1-förlust kvarstår och laget lämnar Pingisligan.

– Det är bedrövligt gjort av förbundet. Man väljer att inte följa sina egna regler, säger Österlen BTK:s ordförande Peter Johansson till Ystads Allehanda.

I Pingisligans sista omgång under måndagen behövde Österlen vinna mot Halmstads BTK på hemmaplan för att klara nytt kontrakt. Så blev det inte. Laget fick stryk med 4-1 och åkte ur Pingisligan med ynka ett poäng upp till Kävlinge på säker mark.

Matchen räknades inte

Efter matchen lämnade Österlen en protest till svenska bordtennisförbundet, då Halmstads BTK använde två icke EU/EES-medborgare i matchen – kinesen Chuan XI Han och amerikanen Kanak Jha. Det är inte tillåtet, då lagen endast får ha en icke EU/EES-medborgare med under matchspel.

Under tisdagen avslog förbundets tävlings- och regelkommité protesten. Jha hann nämligen inte spela klart sin singelmatch innan lagmatchen var avgjord.

”Avslaget motiveras med med hänvisning till omständigheterna att en fällande dom skulle få ödesdigra konsekvenser för tredje part, samt att spelaren i fråga inte spelat match som räknats in i slutresultatet”, skriver förbundet på sin hemsida.

”Med det här beslutet är det fritt fram”

På onsdag ska Österlen hålla ett styrelsemöte för att diskutera huruvida klubben ska överklaga beslutet till riksidrottsnämnden.

– Med det här beslutet är det fritt fram för lagen att spela med två kineser i fortsättningen. Jag kan inte tolka det på något annat sätt, säger Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.