Kristian Karlsson jublar. Foto: Ittv

Svensk jätteskräll i World Cup-bordtennisen

Uppdaterad
Publicerad

25-årige Kristian Karlsson är sensationellt vidare till morgondagens semifinal i World Cup i bordtennis i tyska Saarbrucken.

Han vann kvartsfinalen på söndagskvällen mot fransmannen Simon Gauzy efter en dramatisk sjusetsmatch.

Gauzy räddade en matchboll innan Karlsson kunde vinna matchen efter strålande och högklassigt spel.

– Det här är nästan ofattbart och egentligen det största i svensk herrpingis sedan Jörgen Perssons semifinal i OS 2008, säger förbundskaptenen Marcus Sjöberg SVT Sport.

Kristian inledde kvartsfinalen svagt och förlorade första set klart – 5-11.

Men direkt i nästa set fick han igång sitt spel och vann med 11-8. Segersiffrorna i tredje set blev ännu större – 11-4 – och i fjärde set hade Kristian sedan en setboll med chans att öka setledningen till 3-1. Men Gauzy räddade setbollen med lite tur och hjälp av bland annat en nätrullare och lyckades kvittera till 2-2 efter tre vunna poäng i rad.

”Jag är oerhört glad”

I femte set ökade matchkvaliten ytterligare och Karlsson tvingade gång på gång fransmannen att lämna bordet. Svensken tog på nytt ledningen efter 11-8 i setet. Det sjätte setet kunde ha blivit det sista i kvartsfinalen för Karlsson hade en 7-5-ledning men Gauzy räddade poäng i en del märkliga dueller och kvitterade på nytt efter en 11-8-seger i setet.

Kristian Karlsson fortsatte att dominera matchbilden i sista set, hade flera stora ledningar som 4-1, 6-3 och 8-6 men det hela blev en rysare in i det sista. Fransmannen klarade första matchbollen när Karlsson hade 10-9 men svensken förvaltade sin andra matchboll och vann avgörande set med 12-10.

– Jag är glad att jag vågade chansa med en lång hård och överskurvad serve vid ställlningen 10-10 i sista set, säger Kristian Karlsson.

– Den gav poäng direkt och jag är oerhört glad.

Karlsson möter i morgon i semifinalen kinesen Fan Zhendong, rankad tvåa i världen. Kristian är rankad på 28:e plats – före tävlingen.

– Det här är det största i min karriär hittills och nu har jag inget att förlora, säger Karlsson.

Gerell föll i kvartsfinalen

Ytterligare en svensk var framme i kvartsfinal, Pär Gerell. Han vann visserligen första set mot kinesen Xu Xin med 11-7 men föll till slut med 4-1 i set.

– Jag störde honom och hade ju faktiskt en 7-4-ledning också i andra set, säger Gerell till SVT Sport efter matchen.

”En utmärkt turnering”

– Gerell har gjort en utmärkt turnering, makalös egentligen eftersom han besegrat tre spelare som är högre rankade i världen, säger förbundskaptenen Marcus Sjöberg.

– Jag är mycket överraskad över bådas insats i World Cup.

Kristian Karlsson har redan börjat ladda för semifinalen. Han har bara mött Fan Zhendong en gång tidigare och det var på lag-VM förra året.

– Jag förlorade i tre raka set men hade setbollar i ett av dem, minns Karlsson.

– Det har varit fulllsatt i pingisarenan i Saarbrucken nu i två dagar och även om de båda tyska spelarna är utslagna blir det troligtvis fullt även i morgon. Jag räknar med publikens stöd i min semifinal, säger svensken som sedan i somras flyttat till Tyskland där han spelar för Dusseldorf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.