Svenskar klara för ny superliga i bordtennis

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges två just nu bästa bordtennisspelare ska nästa säsong spela i en nystartad liga i Hongkong. Både Mattias Karlsson och Matilda Ekholm har tackat ja och bakom den nya ligan står ett antal kinesiska investerare som ger spelarna mycket bra betalt med pingismått mätt.

– Det här passar perfekt för mig, dels för att det är bra betalt och dels för att jag sedan kan koncentrera mig på lag-VM på hemmaplan, säger Mattias Karlsson till SVT Sport.

Den nya ligan startar mitt i sommaren med slutspel i december och bakom projektet finns bland andra den förre världsmästaren Vladimir Samsonov.

Enligt vad SVT Sport erfar ska både Samsonov själv och ytterligare en före detta världmästare, Timo Boll, spela i den nya ligan samt ett antal asiatiska världsspelare.

–  Det blir spel en vecka varje månad och jag ser fram mot detta, säger Matilda Ekholm till SVT Sport. Mathilda får sällskap av sin dubbelpartner, ungerskan Georgina Pota. till den nya ligan men det blir bara singelspel i Hongkong.

Matcher ska pågå i max 24 minuter

– Det är många nyheter, bland annat ska varje match pågå i max 24 minuter och mellan bollarna får man bara ta 15 sekunders paus, berättar Mattias Karlsson.

Mattias erbjöds redan i december ett kontrakt med den nya ligan som officiellt heter Asia-Pacific Table Tennis League.

– Jag har funderat länge men det känns helt rätt och jag har informerat min franska klubb. Mattias Karlsson har den här säsongen spelat för Parisklubben Pontoise Cergy men återvänder nästa säsong 2017/18 till Halmstads BTK.

Perfekt upplägg inför hemma-VM i Halmstad

– Jag kan parallellt spela i den svenska ligan och sedan slipper jag resandet ett halvår innan lag-VM arrangeras i Sverige och Halmstad, säger Mattias Karlsson.

Matilda Ekholm har de tre senaste säsongerna spelat i den spanska ligan men kommer nu att flytta till Eslöv i Skåne.

– Det är ännu inte klart hur min nästa säsong blir i övrigt, säger Mathilda.

Totalt kommer 24 spelare, tolv herrar och tolv damer, att ingå i den nya ligan, lika många damer som herrar. Och den totala prissumman i ligan blir med dagens dollarkurs ca 4,8 miljoner kronor. Den som vinner slutspelet får ca 360 000 kronor.

– Jag är positiv till att Matilda nu väljer spel i Asien. Det finns många fördelar även om det påverkar säsongsplaneringen i stort, säger damernas förbundskapten Peter Sartz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.