VM-guld till James Blomgren. Foto: StrikeCloud

Svenskt VM-guld i bowling – slog finländare i finalen

Uppdaterad
Publicerad

Det var en finnkamp i herrarnas singelfinal på bowling-VM i Dubai och Sverige gick segrande ur den. James Blomgren kan numera titulera sig världsmästare efter att ha slagit Tomas Käyhkö i finalen.

– Så himla mycket känslor. Helt fantastiskt, säger Blomgren till SVT Sport.

James Blomgren avslutade den första serien med nio raka strike och han var bättre också i den andra. Till slut vann han och säkrade sitt första individuella mästerskapsguld på seniornivå. Siffrorna skrevs 278-233, 247-185.

Den vänsterhänte Alingsås-bowlaren vrålade ut sin glädje i värmen i Dubai.

– Man börjar bli tom på ord. Redan innan finalen så har man kunnat konstatera att vi har säkrat medalj i tvåmanna och tremanna. Jag börjar få slut på superlativ, säger han.

34-årige Blomgren tog sig vidare från kvalet som 24:e spelare och blev sedan tvåa i sin grupp. I kvartsfinalen besegrade han amerikanen Kris Prather och i semifinalen slog han italienaren Nicola Pongolini, som senare tog brons.

Blomgren är också med i de svenska herrlagen i två- och tremanna som har säkrat medalj. Man har redan säkrat fem medaljer i mästerskapet i Dubai.

– Det är olika faktorer som ligger bakom. Vi fick en bra start och sedan har vi kunnat rida vidare på vågen. Man kliver ner på banorna med större självförtroende. Sedan är vi ett gött gäng och jäkligt duktiga bowlare.

KLIPP: Regerande världsmästaren nära att sluta (3 november)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.