Jesper Svensson med sin karaktäristiska dubbelfattning. Foto: Bilbyrån

Svensken – yngst någonsin att vinna TOC

Uppdaterad
Publicerad

Här är glädjebeskedet för svensk bowling. 20-årige Jesper Svensson vann majortävlingen Tournament of Champions på PBA-touren – och blev den yngste vinnaren någonsin. ”Det är bara en bonus, jag försöker att inte tänka på min ålder”, säger Svensson till PBA:s hemsida.

Jesper Svensson vann med 226 poäng mot Mitch Beasley 177 i finalen i majortävlingen Tournament of Champions. Svensson höll sig lugn hela matchen, men då han skickat iväg klotet i sista slaget kom segervrålet. En bonus blev också segerchecken. Den åtråvärda bowlingtävlingen resulterade i drygt 400 000 kr för segraren.

Titeln var den svenske tvåhandsspelarens tredje på PBA-touren och den första majorn. Vimmerbysonen blev därmed den yngste någonsin som vann Tournament of Champions, tävlingen där bara mästare får ställa upp.

I finalen ryckte Svensson tidigt åt sig ledningen genom att börja med strike i fem av de sex första slagen. Beasley lyckades aldrig plocka in avståndet och när Svensson spärrade i nionde rutan var den historiska segern ett faktum.

– Jag var lite nervös. Det vore konstigt om man inte skulle vara det när man bowlar på tv. Men jag gjorde några justeringar och sen var det bra, säger Svensson som inte tänker på resultaten:

– Jag försöker bara tävla mot de bästa i världen. Det har gått ganska snabbt för mig. Jag kom bara hit (till USA-touren) för att få erfarenhet. Jag tror inte jag förstått vad jag uträttat hittills.

Se SVT Sports reportage med den då 16-årige Jesper Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.