Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Adam Belalia hade målet att bli världens bästa boxare. I en ny dokumentär får vi följa med på resan. Foto: SVT

17-åriga Adam gick från nybörjare till svensk mästare på fem år – vill bli bäst i världen

Uppdaterad
Publicerad

Från nybörjare till svensk mästare på fem år.

Boxaren Adam Belalia hade bestämt sig tidigt för att bli bäst i världen och till en början gick allt spikrakt uppåt. Men resan mot toppen blev krokigare än han hade kunnat tänka sig.

I en nya dokumentären ”Blod, svett och kokosbollar” som finns i tre delar på SVT Play kan du följa med på resan.

Adam Belalia bestämde sig tidigt för att bli världens bästa boxare. Detta utan att ha boxats en enda dag i sitt liv.

Självförtroendet var stort och till en början gick det mesta som det skulle för 17-åringen.

Fem år senare, 2020, blev Adam svensk mästare som amatör. Allting såg ljust ut – men sedan uppstod en konflikt med klubben, Djurgården.

Anklagades för misshandel

En man i klubbens valberedning blev misshandlad och Adam och hans bror Adel blev anklagade. Polisen utredde misshandeln, men la ner utredningen i brist på bevis.

Trots detta uteslöts bröderna ur Djurgården boxning.

– Efter att Djurgården uteslöt mig och Adel vill ingen annan klubb ta emot oss. Djurgården hade hotat andra klubbar att bryta samarbetet med dem om de tog emot oss. Jag blev heller inte uttagen till landslaget, trots att jag var regerande svensk mästare, säger Adam i dokumentären.

Utan klubb inga tävlingar

– Utan klubb kunde jag inte tävla, jag hade ingenstans att träna och fick träna utomhus i snöstorm och minusgrader. Jag hade två val; antingen sluta, eller ta saken i egna händer.

Det gick 1,5 år och Adam är fortsatt klubblös. Han har inte gått en match sedan SM-guldet säkrades. Utan en klubb är en proffskarriär enda hoppet för Adam.

Se hela dokumentärserien ”Blod, svett och kokosbollar” på SVT Play >>>

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.