Badou Jack hyllar Muhammad Ali efter beskedet om legendens död. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Badou Jack: ”Ingen boxades som han”

Uppdaterad
Publicerad

Badou Jack är bland flera svenska världsboxare som i dag sörjer den stora boxningslegendaren Mohammad Ali. ”Det fanns ingen som honom på hans tid, han har varit en stor inspiration”, säger Jack, driekt från USA, under SVT:s direktsändning med anledning av att Muhammad Ali, bara 74 år gammal har avlidit.

Super mellanviktsmästaren i WBC Badou Jack befinner sig i Las Vegas och reaktiorna är många i USA.

– Jag gick in på sociala medier och allt handlar om Muhammad Ali. Folk som inte ens är boxningsintresserad kan verkligen se vilken stor man han var, säger svensken till SVT Sport och fortsätter.

– Det är mycket media som har hört av sig och vill ha reaktioner och han är det absolut störta som idrotten har haft och kommer att ha, men nu har han förhoppningsvis kommit till ett bättre ställe, säger Badou Jack som tillhör en betydligt yngre generation men har ändå inspirerats av legenden.

– Han har varit en stor inspiration. Ingen som boxades som han, med händerna nere med hans boxningsstil. Inte bara det, hur han snackade också, säger Jack.

Svenske mästaren tror att det är omöjligt att det skulle födas en ny ikon på det sätt som Ali varit för världen och sporten.

– Nej, jag tror det aldrig kommer finnas någon som han eller som kan jämföras med honom, avslutar Badou Jack.

Muhammad Alis karriär och titlar

En 20-årig proffskarriär med 56 segrar av 61 möjliga. Det blev 37 knockouter, kultstatus och till slut ansedd som en av tidernas största idrottare.

Här är de minnesvärda matcherna:

1960: Ali vann OS-guldet i Rom i lätt tungvikt – den första stora segern.

1964: Sonny Liston knockades och Muhammad Ali tog världsmästartiteln för första gången.

1971: I tredje matchen efter comebacken förlorade han mot världsmästaren Joe Frazier.

1974: Den första klassikern gick under titeln ”The rumble in the Jungle”. Där, i Zaire, tog Ali tillbaka världsmästartiteln efter att ha knockat mot George Foreman.

1975: Den andra klassikern gick under epitet ”Thrilla in Manilla”. Ali försvarade titeln mot Joe Frazier efter teknisk knockout i Filippinerna.

1978: Ali tappade titeln efter förlust mot Leon Spinks på poäng.

1979: Leon Spinks fick lämna tillbaka titeln efter att Ali vunnit på poäng.

1980: Ali gav upp mot Larry Holmes och miste därmed titeln.

1981: I sin sista match förlorade han mot Trevor Berbick på poäng.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.