Saul ”Canelo” Alvarez får in en träff på Billy Joe Saunders under nattens stormatch. Foto: AFP PHOTO / ED MULHOLLAND / MATCHROOM BOXING

Ny uppvisning av boxningskungen Canelo Alvarez – inför över 70 000 i Texas

Uppdaterad
Publicerad

Han är boxningsvärldens största kassako och affischnamn.

I natt vann Canelo Alvarez, 30, ännu ett världsmästarbälte och blev den förste någonsin att slå britten Billy Joe Saunders.

Rekordsiffran 73 126 åskådare såg mexikanens uppvisning i Arlington, Texas.

Det var NFL-laget Dallas Cowboys jättearena AT&T Stadium som i natt var skådeplatsen för årets största boxningsmatch hittills.

Publiksiffran 73 126 är den tredje största någonsin för en inomhusarena vad gäller boxning – bara två Anthony Joshua-matcher i Wales har lockat fler – och den största någonsin i USA.

Man slog med råge det gamla USA-rekordet på 63 352 från när Muhammad Ali mötte Leon Spinks 1978 i Superdome i New Orleans.

Det var också den största publiksiffran över huvud taget i Nordamerika sedan coronapandemin bröt ut och passerade därmed galoppklassikern Kentucky Derby som lockade 51 838 åskådare för en dryg vecka sedan.

Stormatchen i Texas lockade hela 73 126 åskådare. Foto: AFP PHOTO / ED MULHOLLAND / MATCHROOM BOXING
Mäktiga scener när Canelo Alvarez gör entré. Foto: AFP PHOTO / ED MULHOLLAND / MATCHROOM BOXING

Bröt matchen i ringhörnan

Matchen då?

I den åttonde ronden fick favoriten Canelo Alvarez in en uppercut som träffade mitt på Billy Joe Saunders högra öga.

I rondpausen hade britten märkbara besvär med ögat och hans tränare valde då att avbryta matchen.

Dessförinnan hade det varit jämnt. Alvarez hade ledningen på alla domares poängkort (78-74, 78-74, 77-75), men hade stundtals blivit pressad av den tidigare obesegrade engelsmannen.

– Jag visste att något skulle hända omkring den åttonde ronden, säger Canelo, som förutspådde seger på knock mellan rond åtta och tio.

– Det var inte så svårt som jag hade trott. Mina förberedelser var väldigt bra och jag blir bättre för varje dag som går.

Den här träffen från Canelo gjorde att Saunders inte kunde fortsätta matchen. Foto: AFP PHOTO / ED MULHOLLAND / MATCHROOM BOXING
Canelo manar på publiken efter en bra träff. Foto: AFP PHOTO / ED MULHOLLAND / MATCHROOM BOXING

”Han såg ingenting”

Enligt promotorn Eddie Hearn så kan det röra sig om en fraktur i ögonhålan för Saunders, vilket var anledningen till att de inte ville chansa och släppa ut honom till den nionde ronden.

– Han såg ingenting. Jag pratade med Mark Tibbs (Saunders tränare, reds anm) och han vägrade låta honom fortsätta. Jag tycker att han boxades jättebra, Billy är verkligen lurig, men Canelo gjorde stor skada, säger Hearn.

Vid 30 års ålder har Canelo redan 56 segrar i boxningsringen. Foto: AFP PHOTO / ED MULHOLLAND / MATCHROOM BOXING

Obesegrad sedan 2013

Mexikanen hade sedan tidigare WBC- och WBA-bältet i supermellanvikt (76,2 kilo) och tog nu över Saunders WBO-titel.

Alvarez har ett uttalat mål om att bli viktklassens odiskutable världsmästare och mycket talar nu för att han tar sig an Caleb Plant i september. Den obesegrade amerikanen (21-0, 12 KO) har det sista av de fyra stora världsmästarbältena (IBF).

I och med nattens seger förbättrar Alvarez sitt enastående matchfacit till 56 segrar varav 38 på knock, en förlust och två oavgjorda.

Hans enda förlust i karriären kom för sju och ett halvt år sedan mot legendaren Floyd Mayweather Jr. Då var han bara 23 år gammal. Det här var hans 15:e raka seger sedan dess.

Billy Joe Saunders hade 30 raka segrar innan nattens förlust som var hans första i karriären.

Det brukar ofta arrangeras stora boxningsmatcher i samband med firandet av helgdagen Cinco de Mayo den 5 maj. Foto: AFP PHOTO / ED MULHOLLAND / MATCHROOM BOXING

MER BOXNING: Boxaren Patricia Berghult går match om tyngsta VM-titeln – i NHL-arena (14 april 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.