”Marvelous” Marvin Hagler. Foto: TT

Boxningsikonen Marvin Hagler död – blev 66 år

Uppdaterad
Publicerad

En boxningsikon har gått ur tiden.

Den förre världsmästaren ”Marvelous” Marvin Hagler har hastigt gått bort, meddelar hans fru på Facebook.

Han blev 66 år gammal.

Den amerikanske mellanviktaren var en av 1980-talets största boxare och är bland annat känd för sina matcher mot Sugar Ray Leonard, Thomas Hearns och Roberto Duran som var några andra av dåtidens stjärnor.

Den kvartetten anses vara ”de fyra kungarna” i mellanviktshistorien och bidrog starkt till boxningens popularitet.

Det är hustrun Kay Hagler som i ett inlägg på Facebook meddelar legendarens bortgång.

”Jag är väldigt ledsen över att behöva meddela detta, men tyvärr gick min älskade man Marvin hastigt bort i dag i sitt hem i New Hampshire. Vi som familj ber att ni respekterar vårt privatliv i denna svåra stund”, skriver hon.

En av tidernas bästa ronder

Hagler gick sin sista match 1987, en poängförlust mot Sugar Ray Leonard, och avslutade karriären med totalt 62 segrar (52 på knockout), tre förluster och två oavgjorda. Innan dess hade han gått obesegrad i över tio år.

”Marvelous” Marvin hade samtliga mästarbälten i mellanvikt och tolv framgångsrika titelförsvar.

Den mest kända matchen var kanske hans seger över Thomas ”Hit Man” Hearns i Las Vegas 1985. Matchen fick namnet ”The War” (Kriget) och den vildsinta första ronden anses vara en av de bästa ronderna i boxningshistorien.

SE OCKSÅ: SVT Sport-inslag om Marvin Haglers sista match 1987

”Jag är förkrossad”

Marvin Hagler sörjs nu av en hel boxningsvärld.

”Jag är förkrossad över att höra nyheten om Marvin Hagler. Jag har känt honom sedan tidigt 1980-tal och hade äran att kommentera många av hans matcher samt känna honom utanför ringen. Min respekt för honom vet inga gränser. Älskade att vara runt honom. Han kommer att bli saknad”, skriver boxningsexperten Al Bernstein.

Mike Tysons förre tränare Teddy Atlas skriver:

”Han hade mod, stolthet, vilja, talang och karaktär. Han boxades mot vem som helst, när som helst, var som helst. Och han var fantastisk. Vila i frid, champ”.

Legendaren Oscar De La Hoya:

”Väldigt ledsen att höra att Marvelous Marvin Hagler har dött. En av de bästa någonsin i boxningsringen”.

MER BOXNING: Nancy, 75, tar fajten mot parkinson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.