Braekhus: ”Jag har varit extremt egoistisk”

Uppdaterad
Publicerad

Den obesegrade världsmästaren, norskan Cecilia Braekhus, har slagit sig fram till en position som den starkast lysande stjärnan i proffsboxning. På lördag väntar det upphaussade och heta mötet med Klara Svensson inför en fullsatt arena, Spectrum, i Oslo (10 000 åskådare).

– Jag har varit extremt egoistisk...självupptagen. Jag har haft skygglappar när det handlar om saker som inte rört min egen karriär. Det har enbart handlat och match för match och att vinna, säger Cecilia Braekhus till Svt Sport.

Samtidigt är hon medveten om sin egen betydelse för kvinnlig proffsboxning. Många har försökt – ingen har lyckats – besegra henne. 29 matcher och lika många vinster. Och det är hon som lockar publik och intresse till sina matcher.

Enormt populär

Hon är enormt stor i Norge och har fått folkets pris som den populäraste kvinnliga idrottsprofilen vid flera tillfällen. Trots att en undersökning som nyligen gjordes, visade att bara cirka sex (!) procent av norska befolkningen gillar proffsboxning. Plus att hon varit förvisad att utöva sin idrott utomlands. Det var först i höstas som Norge upphävde det 35 år långa förbudet.

I den första matchen på hemmaplan (också i Oslo) vann hon mot fransyskan Anne-Sophie Mathis på KO i första ronden

På lördag sätter hon samtliga sina fem mästarbälten på spel mot Klara Svensson. En ren prestigekamp, Sverige mot Norge.

Braekhus favorit

Där Cecilia Braekhus är den stora favoriten hos de flesta.

– Oavsett vem jag möter i ringen så är jag alltid hundra procent förberedd. Självklart ska försöka slå ut Klara Svensson men jag är också inställd och förberedd på att gå matchtiden ut...det ska hon vara mycket väl medveten om, säger Cecilia Braekhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.