Erik Skoglund. Foto: Photo Wende

Kan gå första titelmatchen i Sverige – på 47 år

Uppdaterad
Publicerad

1968.

Det var senast en titelmatch i boxning för herrar avgjordes i Sverige.

Nu hoppas obesegrade Erik Skoglund på att få försvara sin titel på hemmaplan.

I fjol erövrade svenske boxaren Erik Skoglund IBF:s Interkontinentala titel. För att kunna utmana om världsmästarbältet måste han försvara titeln ett par gånger. Och Skoglund vill att förste utmanaren ska möta honom i Sverige.

– Proffsboxningskommissionen och mitt team har skickat in en dispensansökan till Svenska kampsportsdelegationen. Det skulle betyda oerhört mycket för svensk boxning och för mig om den går igenom, säger Erik Skoglund till SVT Sport.

Kan bli första titelmatchen sedan 1968

24-åringen har fightats i en match sedan december. Då var han skadad och magnetkameraundersökning visade att smärtorna i ryggen var diskbråck. Sedan dess har han rehabiliteringstränat och siktar på att gå titelmatchen mot ukrainaren Oleksandr Cherviak den 19 september. Med förhoppning att den avgörs i hemmastaden Nyköping – och det skulle då bli den första titelmatchen för herrar i Sverige sedan 1968.

– Det vore häftigt att boxas inför 5 000 åskådare som hockeyarenan tar. Om inte dispensansökan godkänns får vi titta på andra alternativ. Men jag ska vara tillbaka från skadan och vara bättre än någonsin till hösten, säger Skoglund.

Som proffsboxare är Skoglund obesegrad – 22 vinster på 22 matcher.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.