Badou Jacks match mot ex-mästaren Lucian Bute slutade oavgjort. Foto: Bildbyrån

Oavgjort för Badou Jack – rasar mot domslutet

Uppdaterad
Publicerad

En domare hade Badou Jack som klar segrare i nattens titelfajt, men matchen slutade oavgjort. Svensken behåller sitt WBC-bälte i supermellanvikt och en stormatch väntar – men han sågar domslutet totalt.

”Det är hemskt dåligt, de borde bli avstängda på livstid”, säger han till SVT Sport.

På papperet var rumänen Lucian Bute svenskens svåraste motståndare i karriären. Den 36-årige veteranen var IBF-mästare i supermellanvikt (76 kilo) mellan 2007 och 2012 och försvarade då titeln nio gånger.

Badou Jack boxades taktiskt och gjorde större skada med sina träffar trots att Butes slagfrekvens var högre. Men den jämna matchen gick tiden ut – och slutade med ett domslut som blev omdiskuterat.

En domare hade Jack som klar segrare med 117–111, de andra två tyckte att matchen slutade lika, 114–114. Den 32-årige svensken får därmed behålla sitt mästarbälte i WBC men blev snuvad på segern.

WBC-presidenten kritiserar domslutet

– Det är bullshit. Jag känner att jag vann matchen. Fråga Bute, han vet också, sade en märkbart frustrerad Jack direkt efteråt.

– Jag har jobbat häcken av mig i tolv veckor för det här. Men det är inte Butes fel, det är domarnas. Det här är en skum bransch och det är sånt som händer. Alla såg att jag vann, säger Jack.

Hans mentor, superstjärnan Floyd Mayweather, kritiserade också domslutet hårt.

– Alla såg tydligt att Badou vann. 117–111 speglade matchen bättre, men boxningen måste helt enkelt få nya domare. Det här är inte bra för sporten. Det är orättvist, säger Mayweather.

Både Jack och Mayweather får medhåll från organisationens högsta höns, WBC-presidenten Mauricio Sulaiman, som kort efter matchen twittrade:

– Jag är extremt besviken på två av WBC:s domare och kommer absolut att gå vidare med detta.

Stormatch väntar för Jack

IBF-mästaren i samma division, brittiske OS-guldmedaljören James DeGale, hade tidigare under kvällen besegrat Rogelio Medina på poäng utan att glänsa. Nu är planen att Jack och DeGale ska mötas i en stormatch i höst där två titlar står på spel.

– Jag är redo igen i september och vill möta Jack. Han är en bra fajter som har vuxit som mästare. Nu ska vi se vem som är bäst, säger engelsmannen.

På frågan om Jack vill möta DeGale härnäst eller hellre ha ett returmöte med Lucian Bute svarar svensken:

– DeGale förstås. Jag har redan bevisat att jag kan slå Bute. Han är en bra fajter och förtjänar respekt, men jag vann matchen.

Fakta: Badou Jack

Namn: Badou Jack.

Ålder: 32 år.

Född: Stockholm.

Bor: Las Vegas.

Familj: Hustrun Yasemin, nyfödda dottern Malaniyah.

Klass: Supermellanvikt.

Längd: 185 cm.

Vikt: 76 kilo.

Tränare: Förre världsmästaren i lätt tungvikt, Eddie Mustafa Muhammad.

Promotor: En av tidernas främsta boxare, superstjärnan Floyd Mayweather.

Proffskarriär: 23 matcher, 20 segrar (12 på knockout), två oavgjorda och en förlust.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.