Svenska proffsboxaren: ”Chock”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska proffsboxaren Klara Svensson är bedrövad efter Muhammad Alis bortgång. ”Det är chock. Även om han var en levande legend så känns det fruktansvärt”, säger hon till SVT Sport.

Svensson sätter ord på Alis storhet.

– Det är ganska unikt att man lyckas bli en legend innan man ens har avlidit, säger den svenska proffsboxarn och fortsätter:

– Utöver hans exceptionella boxningsstil var han den som vågade tänka utanför boxen. Han vågade göra annorlunda och kunde med sin personlighet sälja in matcher och sporten. Jag tror inte att det finns många som inte har blivit berörda av hans matcher.

En bild som boxaren Erik Skoglund förstärker.

– Den (stilen) kommer alltid att leva kvar. Vi kan se boxare som försöker anamma den, och lyckas till viss del, vad gäller att prata och föra sig i ringen. Jag tror att det är en underhållande stil som dessutom är väldigt effektiv om man behärskar den, säger den 1991-födde boxaren.

Utanför ringen fick Ali ta emot många kängor under sin aktiva karriär. Han engagerade sig politiskt, bland annat för de svartas rättigheter i USA, och konverterade till islam – något som kritiserades.

 – Nu tror jag bilden av honom är extremt positiv. Men jag vet att det inte var så när han väl konvertade till islam. Han fick inte fick några popularitetspoäng där, men det var det som var hans storhet. Han vågade gå emot strömmen och hade sin egen vision. Det är därför som han har fått respekten, säger Klara Svensson.

”Stort att han är från min sport”

Muhammad Ali har varit en av de stora förebilderna i livet för förre boxaren Paolo Roberto.

 – Det är få boxare som har en så otrolig känsla för sporten, säger han.

– Man var förberedd på att han skulle gå bort, men man blir otroligt ledsen ändå. Han var ju en stor människa, inte bara idrottsligt, utan också en stor politisk symbol. Jag skulle säga att, näst efter Martin Luther King var han den viktiga mannen bakom den svarta medborgarrättsrörelsen. När han tog OS-guld 1960 blev han inte insläppt på en restaurang för att han är svart. Det var där hans politiska engagemang startade. Han är världens mest kända man under den här tiden. Svart och kämpar för svartas rättigheter.

En av de största anledningarna till att han såg upp till Muhammad Ali var att han alltid stod upp för sina åsikter, menar Paolo Roberto.

– Det är stort att han är från min sport. Han var beredd att ta personliga risker för att stå för sin politiska åsikt. Även om det kostade honom personligen var han beredd att stå upp för sin övertygelse. Det är få personer som gör det.

”Boxningens storhetstid är död”

Svenska proffboxaren Åsa Sandell instämmer i hyllningarna av den store legendaren.

– Mohammad Ali kommer man inte undan. Som boxare är han, eller var han extremt stor. Han boxade så otroligt vackert – rörde sig med sådan lätthet och snabbhet som var makalös, säger Åsa Sandell som emellanåt hade svårt att hitta orden.

– Boxningens storhetstid går ju i graven nu när Muhammad Ali dör, avslutar Sandell innan hon återminns matchen mot hans dotter, Laila Ali, för omkring tio år sedan.

– Reaktionerna var som att jag skulle upp i ringen mot Muhammad Ali själv, säger svenskan och fortsätter.

– Hon (Laila Ali) var en väldigt duktig boxare men hon hade kanske inte samma charm som Muhammad Ali utanför ringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.