Foto: Lotta Fahlberg

Bröderna Bö: Konkurrenter mot resten av världen

Uppdaterad
Publicerad

Vi besökte dem hemma Stryn, där de är födda. Och de tog oss med upp på Via Ferrata Loen. Bröderna Bö – skidskyttekonkurrenterna som inspirerar varandra.

Säsongen 2010/2011 slog då 22-årige Tarjei Bö igenom för den stora massan. Han vann totala världscupen, vann tre VM-guld och två VM-brons och tog fem segrar och 12 pallplatser i världscupen. Det ryktades då om att det fanns en fem år yngre bror som kanske var en ännu större talang. I fjol, 20 år gammal, presenterade sig Johannes Thingnes Bö genom att vinna fem världscupsegrar och bli trea i totala världscupen.

– Du känner dig ju ödmjuk när du står på start som junior och gör din första världscupsäsong och gör det så bra som jag gjorde. När du ser andra som är 30 år och som ännu inte varit på pallen, så tänker man ju lite så att: världen är lite orättvis, säger Johannes Thingnes Bö.

Skidskytte-VM

– Men man kan ju inte tänka så heller, utan jag är jättestolt över vad jag uträttat och jag känner att jag har ännu mer på lager, försätter han.

Inspirerad av storebror

Johannes var en duktig fotbollsspelare och var nära att satsa på det fullt ut. Men när fem år äldre storebror Tarjei Bö började leverera skidskytteresultat inspirerades lillebror.

De har alltid tävlat mot varann och när de står på start i samma tävling nu i landslaget räknar de inbördes möten.

– Ifjol blev det 5-5 inbördes va?! frågar Johannes vänd mot Tarjei.

– Han har inte vunnit nåt lopp när jag är med än. Han blir lite rädd när jag står på startlinjen, skrattar Tarjei Bö.

– För oss så är det väldigt kul att vi är två skidskyttebröder som är konkurrenter, men samtidigt är det vi två i ett lag mot resten av världen, säger storebror vidare.

Snabba skjutserier

De är kända för sitt snabba skytte. Vapenhanteringen på skjutvallen och snabba skjutserier är något de tränat på redan som unga juniorer. När skyttet sitter är de svårslagna, men det svajar titt som tätt.

– Ibland vill jag alldeles för mycket, då kan det bli lite bom, säger Johannes.

– Utvecklingen i skidskytte har gått framåt. I dag vinner du mycket sällan på att ”safe:a”. Du måste riskera något. På ett sätt kan du säga att det är lite mer på chans idag. Det måste gå fort. Och jag vinner hellre ibland och misslyckas ibland än att att aldrig vara på pallen och hela tiden vara tionde till femtonde, säger Tarjei Bö.

”Kan vända snabbt”

Efter den totala världscupsegern i mars 2011 har det gått lite trögare för storebror Bö. Uppföljningssäsongen var en tuff upplevelse och när han revanschsugen skulle dra igång träningen sommaren efter (2012) drabbades han av TWAR. Han tränade inte på tre månader, men lyckades med hårt arbete och övertygelse vinna ett individuellt VM-guld i masstart i Nove Mesto 2013. Han var också med och vann två stafettguld.

– Jag har verkligen lärt mig uppskatta framgångar i dag. Det kan vända så snabbt. När man är mitt upp i det och segrarna kommer, då känns allt så lätt. Jag var nog lite naiv på ett sätt. Det liksom bara rullar på och det känns naturligt att man bara ska fortsätta vinna, men så händer nåt och plötsligt är allt borta. En seger är något som jag värdesätter på ett helt annat sätt nu och gläds mer åt, säger Tarjei Bö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skidskytte-VM

Mer i ämnet