Brynäs bröt Färjestads segersvit

Färjestad är elithockeyns mest formstarka lag. Men på väg mot sjunde raka segern bröts sviten hemma mot Brynäs efter gästernas häpnadsväckande vändning i slutperioden: från 0-1 till 5-1 (0-1, 0-0, 5-0).

Just Brynäs har Färjestad annars plusstatistik på de tre senaste säsongerna, ett bra utgångsläge, men det var faktiskt gästerna som satte första målet. Brynäs poängkung Daniel Paille såg ut att fixa sin sjunde fullträff för säsongen, men domaren hade precis blåst av när pucken gick över linjen bakom Lars Haugen som i övrigt storspelade.

Seriens näst-bäste målvakt ansattes hårt i första perioden, men räddade samtliga nio skott och Färjestad visar vad självförtroende betyder. Ur närmast ingenting fick Milan Gulas pucken till höger om David Rautio och hittade en lucka intill stolpen och en 1-0- ledning.

Brynäs, som bar sorgeband för att hedra avlidne målvaktsprofilen Wille Löfqvist, fick jobba desto mer defensivt i mittperioden. Färjestad kom i fler anfallsvågor, inte minst målskytten Gulas var skottsugen värre, men Rautio agerade inspirerat.

Ett uddamålsläge som gav gästerna chansen i en vild slutperiod. På mindre än fem minuter vände Brynäs till en 3-1-ledning, först kvitterat genom pigge Jacob Blomqvist efter 1.32, i anfallet efter fick Paille sitt sjunde mål med 1.59 på klockan. Och med 6.18 på klockan i tredje perioden satt 3-1 genom Jesper Jensen.

Brynäs, med två raka förluster, var inte färdiga där, inte heller Paille eller Jensen. 4-1 genom kanadensaren och 5-1 genom dansken, för övrigt hans två första i Brynäströjan, innebär att laget bröt både sin och Färjestads trend.