Brynäs bröt Frölundas segersvit

Frölundas jagade tangerat segerrekord men i åttonde matchen kom första förlusten. Hemmastarka Brynäs kämpade ner topplaget via 3-1 efter ett sent avgörande.

Brynäs har inte börjat mycket sämre – obesegrade på hemmaplan och bara en nollpoängare. Dessutom med ligans poängkung Anton Rödin på isen – matchad av Frölundas dito Ryan Lasch.

Frölunda hade chansen att tangera ett historiskt rekord – åtta raka segrar från säsongspremiären har sen tidigare bara Malmö 1991 och Linköping 2005

En högfartsmatch där Brynäs gav Bernhard Starkbaum chansen mellan stolparna igen – men där mycket av pressen initialt låg mot Johan Gustafsson i Frölundaburen. Det var flera vassa chanser för Gävlelaget, men Frölunda kom igång stärkta av bland annat ett numerärt överläge och var dessutom effektivast.

Så har laget seriens poängbäste back: Henrik Tömmernes skott från blå styrdes i mål av kapten Joel Lundqvist till 1-0 efter 13.10.

Ett slarvigt byte, med sex Frölundaspelare på isen samtidigt, öppnade för Brynäs som är nästan 30-procentiga i powerplay. Och det tog bara 18 sekunder att få utdelning. Nick Johnson skickade in sitt fjärde mål för säsongen efter förarbete av Greg Scott.

I mittperioden tog Brynäs över än mer. Norske backen Mattias Nörstebö träffade stolpen och försvarskollegan Lukas Kilström tvingade Gustafsson till en spektakulär plockräddning.

Frölunda kom in mer igen mot slutet av perioden när Brynäs Jens Lööke satt på botbänken, men mållöst in i sista perioden.

Frölunda, som i sista stund tvingades avvara skicklige kanadensaren Spencer Abbott på grund av sjukdom, höjde dock tempot i slutperioden. Gästerna och framförallt Ryan Lasch tryckte på för ett ledningsmål, men utan resultat.

Och mitt i pressen, en spelvändning med Brynäs vassaste anfallsduo med drygt två minuter kvar, Greg Scott snurrade runt och hittade en fristående Anton Rödin som vräkte in sitt sjätte mål för säsongen.

Frölunda plockade ut målvakten, skapade visst tryck för en kvittering, men istället kunde matchens man Scott skicka in 3-1 i tombur, ett mål och två assist för hans del och Brynäs fjärde raka hemmaseger.

Framförallt bröts Frölundas segersvit, första förlusten i åttonde matchen.