Carita vill bli första svenska i OS

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tyngdlyftning för damer tog plats i OS år 2000 har ingen svensk dam varit kvalificerad. Men nu har en hårdsatsande 22-åring siktet inställt på Rio 2016.

– Tyngdlyftning är vackert att se på, färgglatt, koncentration. Det är mäktigt, säger Carita Hansson.

Hon brinner för sin sport, så mycket att hon just har flyttat från Kalmar till Eskilstuna. Där finns nämligen tränaren och förbundskaptenen Jim Gyllenhammar.

Sedan deras samarbete inleddes för knappt två år sedan, har Carita Hansson ökat sitt personliga rekord med 44 kilo.

Med 211 kilo i ryck och stöt totalt är 22-åringen från Gotland Sveriges bästa dam någonsin, och 15-20 kilo från en OS-plats.

– Hon är målmedveten och villig att göra jobbet så med rätt förutsättningar tror jag att OS är möjligt, säger tränaren Jim Gyllenhammar.

Sex kilo från medalj

Carita Hansson tävlar i klassen upp till 69 kilo, där hon nyligen blev nia i EM, bara sex kilo från medalj. Men hon har inte nått sitt max: både styrka och teknik kan förbättras.

SVT Sport besökte ett träningspass i hennes nya hemstad Eskilstuna, och fick en inblick i hur Sveriges bästa dam kämpar för att nå toppen.Hon gjorde 80 lyft under träningspasset, i ryck, stöt och knäböj.

– Det handlar om små detaljer som egentligen inte är så synliga. Om man kommer en hundradel fel i början av lyftet kan det bli stort i slutändan, säger Carita Hansson.

Överlägsen på hemmaplan

Teorin är enkel, kraften ska komma från benen, stången ska föras rakt upp för att det inte ska uppstå någon förlust av kraft. Praktiken är desto svårare, det krävs styrka, snabbhet och koordination.

17 000 lyft per år ska ge en OS-plats 2016 och medalj fyra år senare, för en tjej som redan är överlägsen på hemmaplan.

– Jag måste genomföra detta för att nå eliten. Tyngdlyftning är också en sport där det är viktigt att gå på max på träningarna, säger Carita Hansson men erkänner också raskt att detta inte är ett problem.

Hon älskar nämligen att träna, lika mycket som hon älskar tanken på att ta sig till OS i Rio.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.