Chrunak kritisk mot systemet

Uppdaterad
Publicerad

Bara en svensk herre klarade kvalgränserna och togs ut till kortbane-VM i simning.

Nu sågar SVT Sports expert Hans Chrunak uttagningssystemet.

Bara en herrsimmare är uttagen till den svenska VM-truppen till kortbane-VM i Qatar som avgörs i december.

Bland annat har Simon Sjödin ratats, trots att han har världens tionde bästa tid på 400 meter medley i år.

VM i simning

”Vem som helst kan läsa av tider”

Nu riktar SVT:s expert Hans Chrunak skarp kritik mot de hårda kvalgränserna som satts upp. Chrunak, som hade stora framgångar som förbundskapten under åren 1991-2000 och då aldrig jobbade med tidsgränser, anser att det är fel att ha kvalgränser över huvud taget.

– Ska tider avgöra hur man tar ut laget kan man lika gärna ha en kanslist som gör det. Vem som helst kan ju läsa av tider. Jag tycker att kvaltider är hämmande.

På vilket sätt anser du att det är hämmande?

– Alltså, man jagar ju tider. Man sätter ett litet tak och risken är att man blir så jädra fixerad på tiden att det blir låsningar. Jag tycker att om man har hand om ett landslag ska man ta ut dem man tror på.

– Man måste satsa på det man tror på. Och då kan inte ett enstaka misslyckat resultat fallera det, tycker jag.

”Saknar Simon Sjödin”

Den simmare som drabbades hårdast av kvalgränserna till detta mästerskap var alltså Simon Sjödin, vars 4.06,84 på 400 meter medley vid SM i Stockholm i går är världens tionde bästa tid i år.

– Med en sån tid har man finalchans, säger Hans Chrunak.

– Jag saknar definitivt Simon Sjödin i VM.

Sjödin:

– Även om inte mitt eget förbund tror på mig så vet jag att simmar-Sverige har min rygg. Tack för allt stöd denna vecka, skriver Sjödin på Facebook.

”Har simmat skitbra”

Chrunak saknar även ett manligt lagkappslag i VM.

– Jag kan också tycka att om man nu i somras gjorde en så pass bred satsning på lagkapp så varför kunde inte killarna fått åka på en lagkapp i VM? De har ju simmat skitbra. Framför allt frisims-killarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i simning

Mer i ämnet