Commander Crowe avslutade med seger

Uppdaterad
Publicerad

Sagan om Commander Crowe kunde inte ha fått ett bättre slut. Natten till söndagen vann elvaåringen finalen i Breeders Crown på The Meadowlands.

I sulkyn satt Örjan Kihlström som körde till spets efter knappt halva loppet.

Vinnartiden 1.09,0 var tangerat löpningsrekord.

Inför loppet sade ägarinnan Barbro Wihlborg till TT att Breeders Crown-finalen skulle bli sista loppet för Commander Crowe. Segern var nummer 61 i en fantastisk karriär som inleddes redan 2006 med 23 raka segrar.

– Det är en otrolig häst som kunnat vara på topp så länge. Jag ville gärna sitta i ledningen eftersom han trivs bäst i den positionen. Maven kom upp utanför oss runt sista sväng men Commander Crowe kämpade hela vägen hem och det blev rätt så säkert. Extra roligt eftersom jag aldrig vunnit något stort i USA, sade Örjan Kihlström.

Tvåa i penningligan

Förstapriset var 250 000 dollar, cirka 1,8 miljoner kronor. Den totala prissumman uppgår till 34,5 miljoner kronor vilket ger Commander Crowe en andraplats i den svenska penningligan. Han har vunnit storlopp som Elitloppet, Åbergs Memorial, Olympiatravet, Derbyt, Breeders Crown, Oslo grand Prix och Forus open.

Victory Tilly toppar på 37,7 miljoner kronor.

Jimmy Takter tränar tvåa Maven, men den svenske topptränaren tog ändå två hem två BC-finaler genom Pinkman (tvååringar) och Father Patrick (treåringar). Takter har därmed vunnit Breeders Crown hela 20 gånger.

Dottern gör succé

Hans dotter Nancy Johansson tog sin första BC-vinst under den kyliga kvällen i New Jersey.

Johansson är inne på sitt andra år som proffs och hon gör succé. Johansson tränar passgångarstoet JK She'salady som enkelt vann sin BC-final. Tvååringen har därmed vunnit samtliga tolv starter i år och kan få priset som Årets häst i USA. En prestigefylld titel over there.

– Det här är förstås en dröm. JK She'salady har en enorm vilja att vinna, sade Nancy Johansson.

Namcy, 32, har lärt sig det mesta av pappa Jimmy Takter. Tillsammans med maken Marcus, har de kört in 2,5 miljon dollar i år. Några av Sveriges största hästägare har lämnat häst i träning till paret Johansson: Anders Ström, Lennart Ågren och Bengt Ågerup.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.