Sveriges Per Noreen och Camilla Johansson. Foto: WCF

Inget slutspel för Sverige i curling-VM

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges slutspelsplats i mixed dubbel-tävlingen i curling-VM hängde i dag på matchen mellan Sydkorea och Österrike. Den sydkoreanska duon besegrade Österrike och därmed går Sverige inte vidare till slutspelet. ”Är det så? Jag klev precis av flyget, så jag har inte hunnit se det”, säger svenska curlingförbundets förbundskapten och sportchef Peja Lindholm till SVT Sport.

Mixed dubbel-VM i curling spelas på hemmaplan, men för Sveriges del fick den ett plötsligt slut. Efter en överraskande storförlust i den sista gruppspelsmatchen mot Litauen (4-10) i går, låg hoppet på att Österrike skulle besegra Sydkorea.

Men istället vann sydkoreanerna med 9-5, trots en stark inledning av den österrikiska duon. Det innebär att det svenska laget bestående av Per Noreen och Camilla Johansson, som är rankade etta i världen just nu, missar VM-slutspelet i Karlstad.

Missade OS-poäng

Sveriges mål att nå en slutspelsplats betydde också en miskad chans till en OS-plats. Men med ett uttåg ur mästerskapet redan i gruppspelet blir kraven desto högre till nästa års VM. Lag Noreen-Johansson måste bli bland de sju bästa  när man räknar ihop årets VM och VM 2017 för att ha en chans om OS-plats.

– Man måste bli topp sju, men semifinalkrav är det som gäller då, säger förbundskapten Peja Lindholm till SVT Sport.

Förutom Sverige som i fjol tog VM-silver står även den regerande världsmästaren Schweiz utanför årets slutsspel. Något som förvånar.

– Det är ju riktigt roligt att de inte heller är vidare till slutspel, eller nej inte roligt, konstigt.

Ny OS-gren

Förra sommaren röstade man in mixed dubbel i OS-programmet, en gren som komer att göra premiär först under OS i Pyeongchang 2018. Totalt åtta länder kommer att få spela, där Sydkorea som är vidare till årets VM-slutspel, har en given plats.

Kvalet för de olympiska spelen sker via årets VM och nästa års VM, där de sju bästa sammanräknat ger en OS-plats utöver Sydkorea som har en gratisplats.

Årets VM i mixed dubbel kommer också att gå till historien med ett deltagarrekord. Totalt har 42 nationer anmält sig till mästerskapet i Karlstad och till stor del beror det lyfta intresset på att det numer är en OS-gren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.