Niklas Edin manar på sitt lag under semifinalsegern mot Norge.

Lag Edin klart för EM-final efter rysare

Uppdaterad
Publicerad

Sverige besegrade Norge semifinalen i curling-EM och ställs nu mot Schweiz i finalen på lördagen. Segern bärgades efter skiljeomgång. ”Riktigt skönt, en match helt klart jämförbar med finalerna vi vunnit tidigare”, säger Niklas Edin.

Sverige med Lag Edin är klara för final i EM efter seger mot Norge i en rafflande semifinal som final.

Men det var norrmännen som inledde starkast och gick upp till en 2-0-ledning, men sen vakande Lag Edin rejält. Efter fem omgångar var ställningen 5-2 och Sverige såg ut att vara på väg mot final.

Skiljeomgång avgjorde

Men i den sjunde omgången vacklade det svenska spelet och Norge kunde utjämna till 5-5, som stod sig även i den åttonde omgången.

– Vi var kanske lite för giriga vid 5-2. Vi skulle ha spelat enklare men vi gick för att avgöra matchen direkt och de tog vara på den chansen, säger Niklas Edin till förbundet.

Men i den nionde omgången fixade Niklas Edin en tvåpoängare och ny svensk ledning med 7-5 inför den sista omgången.

Med den sista stenen i omgång tio utjämnade dock Norge till 7-7 och matchen till skiljeomgång.

”Mer exalterande än finaler i EM och VM”

Där var Sverige starkast och kunde avgöra med sistastenen.

– Riktigt skönt, en match helt klart jämförbar med finalerna vi vunnit tidigare. Det var så pass mycket press i den här matchen, vi har inte känt att vi kommit upp i nivå medan Norge har spelat sin bästa curling på flera år. Så nästan mer exalterande att spela semifinalen nu än andra finaler i EM och VM, säger Edin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.